Składniki (4 porcje):
- 600 g polędwiczki wieprzowej
 - 200 g grzybów (podgrzybki, kurki, mrożone lub świeże)
 - 250 g śmietany 18 %
 - 200 ml bulionu wołowego
 - 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
 - 1 drobno posiekana cebula
 - 2 łyżki mąki
 - 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
 - szczypta tymianku
 - sól, pieprz - do smaku
 - 4 łyżki masła
 - oliwa do smażenia
 
Oczyszczoną z błon i tłuszczu polędwiczkę pokroić na grube plastry (ok. 3 cm) i lekko rozgnieść dłonią. Doprawić solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową, aby utrzymać ciepło.
Mrożone grzyby rozmrozić, a świeże oczyścić. Pokroić i usmażyć na 2 łyżkach masła. Przełożyć do miseczki.
Na pozostałych dwóch łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i mąkę. Chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Dolać bulion, wino i śmietanę. Zagotować, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Do sosu wrzucić usmażone grzyby, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dobrze podgrzać.
Na talerz wyłożyć polędwiczki i polać je sosem. Podawać z krokietami ziemniaczanymi, pieczonymi ziemniakami lub szpeclami. Smacznego :-)
Przepis na krokiety ziemniaczane znajdziecie TUTAJ
Przepis pochodzi z książki Die oberösterreichische Küche.
Jeśli lubicie polędwiczki zerknijcie również tutaj:


To polędwiczka zrobiona z tej "rasowej" świni? :)
OdpowiedzUsuńCzekam na przepis na krokiety!
No pewnie, że z rasowej :-) Z drugiej połowy, bo przeznaczenie pierwszej znasz. Naprawdę rewelacja. Już kupiłem też rasową łopatkę ;)
Usuń