24 marca 2012

Muffinki à la Tortilla

Kolejna wytrawna propozycja z kategorii muffinek - wersja na jeden kęs hiszpańskiej ziemniaczanej tortilli. Pyszne, pachnące i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej???





Składniki (6 sztuk):


  • 75 g mrożonego groszku
  • 40 g szynki (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej)
  • 250 g obranych, ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 zółtej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże jajka
  • 2 suszone pomidory
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 60 ml mleka
  • oliwa do smażenia
  • masło do smarowania formy
  • sól, pieprz - do smaku


Blaszkę nasmarować masłem i włożyć do lodówki, piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Ziemniaki pokroić w kostkę ok. 1 cm. Mrożony groszek przelać wrzątkiem na sitku.
Cebule pokroić w małą kostkę i zeszklić na oliwie. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Dodać ugotowane ziemniaki, groszek, pokrojone w kostkę pomidory i szynkę. Chwilę podsmażyć.
Wymieszać jajka z mlekiem i serem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać ze składnikami z patelni. Nałożyć masę do formy i piec ok. 30 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i trzymać formę z muffinami przez 10 minut w otwartym piekarniku. Wyciągnąć blaszkę, trochę przestudzić i można wyciągać babeczki z formy.
Smacznego :-)

Zapraszam również do wypróbowania Muffinek à la Focaccia .

2 komentarze:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...