04 marca 2012

Spaghetti alla puttanesca

Czasem nadchodzi taki czas, że nie ma się ochoty stać w kuchni przy garach. Że chce się szybko, ale smacznie. Wtedy jest właściwy czas na makarony pronto, czyli szybkie dania, których czas przygotowania często wynosi tyle ile czas gotowania makaronu. A i wpis na blogu jest równie szybki ;-)
Spaghetti alla puttanesca, makaron z dodatkiem sosu sugo alla puttanesca, wykorzystywanego zarówno do makaronów jak i do pizzy. Szybka pychotka...


Spaghetti alla puttanesca


Składniki (2 porcje):


  • 250 g świeżego makaronu spaghetti (ok. 200 g suchego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g czarnych oliwek
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 fileciki z sardeli (anchois)
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • drobno posiekana natka pietruszki - do podania
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz kolorowy - do smaku


Zagotować wodę na makaron. Po zawrzeniu osolić i wrzucić makaron. Gotować wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią drobno posiekane anchois. Smażyć kilka chwil, aż fileciki praktycznie rozpuszczą się. Dodać przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną papryczkę, kapary i oliwki. Zamieszać i dodać pomidory z puszki (same pomidory, bez sosu pomidorowego). Rozgnieść je drewnianą łyżką na patelni i dusić sos na małym ogniu przez 10 minut.
Gdy makaron się ugotuje, odcedzić go. Wrzucić na patelnię z sosem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sosu jest mało dodaję zazwyczaj po prostu trochę oliwy z oliwek. Makaron jest świeży w smaku i nie zapycha dużą ilością sosu i dodatków. Po nałożeniu na talerze posypać natką pietruszki. Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych :) chyba tak samo kocham spaghetti alla vongole - w smaku delikatniej, ale tez sie rozplywam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam - z tym, że ja daję całą puszkę anchois ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to spaghetti, z dużą ilością anchois:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mało solę, więc i anchois za dużo nie używam. Takie 2-3 fileciki wystarczają mi za całą sól...

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...