20 marca 2012

Remoulade

Doskonały sos do ryb, mięsa i wszelkiego rodzaju burgerów. Znany w wielu krajach i w wielu odmianach. U mnie w mojej, wrocławskiej wersji ;-)

remoulade


Składniki (4 porcje):

  • 8 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól, kolorowy pieprz - do smaku


Cebulę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowy sos schłodzić co najmniej godzinę przed podaniem.
Smacznego :-)

Przepisy na burgery: serowy oraz tradycyjny

4 komentarze:

  1. Nieco podobny do sosu tatarskiego, ale zdecydowanie bardziej mnie przekonuje, np. przez dodatek kaparów i sosu Worcestershire

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko nieco, bo smakuje zupełnie inaczej :-) Pasuje do kanapek np. panini z kurczakiem, bardzo lubię też do smażonego łososia. A jak się da porządne ogóreczki konserwowe o "octowości" nie ma nawet mowy ;-)

      Usuń
  2. bardzo lubię tego typu sosy, zwłaszcza do panini

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A własnej roboty na pewno smakują lepiej niż słoiczkowe :-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...