22 czerwca 2013

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone

Zapraszam na pyszną kruchą tartę z kremowym mascarpone i słodkimi, aromatycznymi truskawkami. Jest to wariacja przepisu, który w zeszłym roku był bardzo często odwiedzany i spotkał się z Waszym zainteresowaniem - chodzi o  Krem mascarpone z truskawkami.
Przygotowania ciasta trochę trwa, ale jest naprawdę mało pracochłonne. Spód tarty przygotujcie ze swojego ulubionego przepisu na słodkie, kruche ciasto albo skorzystajcie z mojej propozycji. Oprócz przepisu poniżej mogę polecić również przepis na inną wersję ciasta. Znajdziecie go  w przepisie na Kruche mini tarty z czekoladą i owocami. Nie stoi oczywiście nic na przeszkodzie, aby zamiast jednej dużej tarty przygotować stadko takich maluchów ;-)

Dziś w wirtualnej kuchni, podczas wspólnego przygotowywania ciast i deserów z truskawkami spotkali się: Panna Malwinna, Chantel, Pela, Siaśka, Mirabelka, Gin, Wojtek, Siankoo, Mopsik, Wiera, Shinju i bartoldzik :-)


ciasto kruche z truskawkami i mascarpone



Składniki (forma 25 cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej, tortowej
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka, M
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli


Cukier, mąkę i sól posiekać z masłem, aż powstaną grudki (można malakserem). Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i wyrobić jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, tak aby ciasto wystawało 4 cm poza obrys formy. Delikatnie przenieść je do formy i dobrze ułożyć ciasto wciskając jego brzegi w rowki w formie. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez kwadrans. Garść informacji o przygotowaniu ciasta kruchego znajdziecie w przepisie na Tartę porowo-ziemniaczaną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
Czas na krótkie podpiekanie ciasta. W tym celu należy ponakłuwać je widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na ten z kolei wysypać fasolę lub ceramiczne kulki. Podpiekać ciasto 20 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozbyć się obciążenia i papieru. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec bez obciążenia kolejne 10 minut. Po wyciągnięciu  z piekarnika wystudzić.


Tarta z truskawkami i kremem mascarpone, ciasto kruche


Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na prawie białą, puszystą masę. Stopniowo dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Dodać ekstrakt z wanilii i śmietanę, wymieszać na jednolitą masę. 
Truskawki pokroić w plastry. Wypełnić kremem spód tarty, a na górze ułożyć "w dachówkę" truskawki. Całość wstawić, najlepiej na noc, do lodówki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami.
Smacznego :-)


Ciasto kruche z truskawkami i mascarpone

Truskawkowy zawrót głowy 2013

42 komentarze:

  1. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu: http://makebakingeasier.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kremy na bazie mascarpone. Twoja tarta wygląda pięknie. Dziękuję za wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również było miło znowu razem gotować. Do następnego razu :-)

      Usuń
  3. To było wyjątkowo kulinarne doznanie. Mycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm wygląda bardzo smakowicie, bardzo lubię połączenie mascarpone i truskawek. Dawno nie gotowałeś na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, preferuję wytrawne dania, ale od czasu do czasu slodko szaleję ;-)

      Usuń
  5. truskawki + mascarpone = raj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze,że trafiłam na tego bloga-świetny:)Tarta wygląda obłędnie-muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że trafiłaś tutaj. Mam nadzieję, że zagoscisz tu dłużej :-)

      Usuń
  7. Pięknie się prezentuje :) Sama ostatnio robiłam podobną tartę z serkiem mascarpone i truskawkami ;) Dziękuję za udział w akcji! (I jeszcze takie jedno pytanie: co kryje się pod hasłem "wirtualna kuchnia"? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie ;-)
      A to taka internetowa kuchnia, bo niby gotujemy wspólnie, ale tylko wirtualnie, bo każdy w swojej kuchni :-)

      Usuń
  8. Witam! Cudny blog. Chciałybyśmy zaprosić Cię do zabawy, ponieważ nominowałyśmy Twój blog do Liebster Blog Award :) https://mlecznakrowa.wordpress.com/2013/06/24/liebster-blog-award-zabawa/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za wyróżnienie :-)

      Usuń
  9. Taka kremowa, delikatna... Musiała rozpływać się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  10. nie ma nic lepszego od tart! ja też dziś zrobiłam, ale z wisniami

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoja tarta z truskawkami wygląda tak samkowicie i kusi, oj kusi... Jak mi miło, że tu trafiłam. A przepis na pewno wypróbuję, bo uwielbiam piec ciasta. Ciepło pozdrawiam :-)Fraszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie jeszcze bardziej miło :-)
      Również gorąco pozdrawiam.

      Usuń
  12. Idealna, brzeg wyglada perfekcyjnie. Wizualizuję sobie ten smak, musi być bardzo delikatny poprzez zastosowanie mascarpone. Mam teraz ochotę na deser i co z tym fantem zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wizualizuj sobie tylko zrób taką tartę ;-) Zaspokoisz ciekawość i ochotę :-)
      Pozdrawiam...

      Usuń
  13. Mi to ciasto nie wyszło niestety :(
    Spód nasiąknął maskarpone i nie jest wcale kruchy, masa nie zastygła i się rozlała po blaszce po wyjęciu pierwszego kawałka. Wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie.
    Plusem jest kruche ciasto, które (zanim wylałam masę) było naprawdę boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obstawiam kipskie mascarpone, mnie na takim z Biedronki rozlalo się tiramisu.
      Zdjęcie mojej tarty robione bylo po nocy przechowywania w lodowce. I ciasto nie zamoklo ani trochę, mozna je bylo jesc z ręki. Zresztą widac na zdjęciach strukturę ciasta.

      Usuń
  14. Tak, taką tartę przygotowałabym w wersji mini :)
    Dobrze wiedzieć, że ciasto jest super, ale... to nasiąkanie mascarpone (w komentarzu wyżej). Jest na to jakiś sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi się odnieść do komentarza Anonima. Nie byłem przy robieniu i nie zostałem zaproszony na degustację ;-)
      Mnie do głowy przychodzi jedynie kiepski ser, zakładając, że spód został właściwie podpieczony. Spójrz na zdjęcie - ciasto jest suche, krem nie wylewa się poza obrys kawałka ciasta. Widać na nim nawet ślad noża użytego do ukrojenia kawałka.

      Usuń
  15. Ależ to musi być pyszne!

    Zapraszam na konkurs:
    http://jestsmak.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Skorzystałam z przepisu już dwa razy:) za pierwszym razem, jak zostało wyżej napisane, masa wyszła doskonała w smaku, natomiast przy miksowaniu w pewnym momencie zaczęły robić się grudki i od całości zaczęła oddzielać się woda (serek był polskiej firmy). Wycisnęłam ją i masa była już w porządku, tylko w trochę małej ilości. Za drugim razem( czyli dzisiaj:)) użyłam serka mascarpone włoskiej firmy i od razu masa wyszła gęsta, kremowa, o idealnej konsystencji:) natomiast za pierwszym razem ciasto mi się spiekło przy 190 stopniach ( kwestia zmienności osobniczej piekarników?) dzisiaj zmniejszyłam do 180 stopni i mam nadzieję, że ciasto już po wizycie w lodówce będzie pyszne:) bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga i na przepis na tą wyjątkowo smakowitą tartę, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Objaw oddzielenia się plynu to kwestia zbyt dlugiego miksowania moim zdaniem. Mam nadzieję, że w końcu Ci wyjdzie, bo jest naprawdę pyszna.

      Usuń
  17. Niestety robiłam już z wieloma serkami itp. itd. a masa za żadnym razem nie zastygła

    OdpowiedzUsuń
  18. I mam już propozycję na niedzielny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  19. spód tarty wyszedł mi twardy jak kamień a krem nie zastykl tylko były lejący , wszystko robiłam dokłanie jak w przepisie , pomocy! !!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem w trakcie robienia tej cudownej tart����������

    OdpowiedzUsuń
  21. Można pominąć surowe żółtka w kremie?

    OdpowiedzUsuń
  22. U mnie również ciasto wyszło okropnie twarde a masa nie zastygla, nie polecam :(

    OdpowiedzUsuń
  23. Z tego ciasta nie wychodzi ciasto kruche. Po godzinie w lodowce, ciasto nadal jest packą, przykleja sie do folii aluminiowej i nie sposob je rozwałkowac. Zauwazcie, ze tu komentarze pisza tylko ci, co patrza na zdjecie i mowia:"ach, ach ależ apetycznie wygląda". Ci, ktorzy caisto robili nie polecają. Ja tez nie polecam. A do mascarpone uzylam zwyklego serka z Piątnicy i wyszlo super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, z tego nie ma prawa wyjść ciasto kruche. To tylko przepis Michel'a Roux Jr, a on przecież nie zna się na pieczeniu w przeciwieństwie do Anonima, który nie ma nawet odwagi podpisać się swoim imieniem.
      Ciasto nie schłodziło się i jest paćką?? No i przyklejało się do folii aluminiowej. Mam pytanie, skąd się tam wzięła folia aluminiowa?? Zeby zaizolować ciasto przed chłodem lodówki??? To wg przepisu czy tak z głowy???
      No cóż, Anonimowi wyszedł pyszny krem z mascarpone, a jakoś inni sobie nie poradzili jak widać w komentarzach wyżej. Innym wyszło strasznie twarde ciasto, a tutaj jakaś lejąca masakra. Może to jednak nie wina przepisu tylko umiejętności?? Gratuluję w każdym razie kremu....

      Usuń
    2. Surowe żółtka w kremie są konieczne?

      Usuń
    3. Witam, a ja tarte robiłam już 2 razy i za pierwszym razem wyszla super:):):)
      a za drugim razem mialam zbyt luzne maslo i ciasto wyszlo takie "lepiace".
      Wiec pewie tu byl blad- maslo musi byc zimne twarde.
      przepisy rewelacyjne
      robilam tez makaron z gorgonzola -cudenko
      pozdrawiam

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...