01 czerwca 2013

Spargelsuppe, kremowa zupa ze szparagów

Sezon szparagowy w pełni, więc nie może zabraknąć kremu ze szparagów. Tym razem pokombinowałem troszkę inaczej niż zwykle, i zamiast typowego mocno zawiesistego kremu przygotowałem, kremową, aksamitną zupę. Nie postawicie w niej łyżki, ale z wodą nie ma ona nic wspólnego :-)
Zupa ma bardzo ciekawy smak, słodki dzięki szparagom, wytrawny dzięki dodatkowi rieslinga. Gałka muszkatołowa, świeżo starta, jest oczywiście konieczna - bez niej nie wyobrażam sobie takiej zupy ;-)


kremowa zupa ze szparagów

Składniki (2porcje):
  • 500 g szparagów, białych
  • 1 szalotka
  • 500 ml wywaru szparagowego lub drobiowego
  • 150 ml białego wina, np. Riesling
  • 100 g gęstej śmietany (crème fraîche)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • 4 zielone szparagi, posiekana natka pietruszki - do podania 


zupa krem ze szparagów


Przygotować bulion, najlepszy i najzdrowszy będzie szparagowy wywar. Umyć i obrać białe i zielone szparagi. Zdrewniałe końcówki i obierki zalać 0,7 l wody i gotować 20 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu przecedzić i wywar gotowy :-)
Białe szparagi pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć na bok połowę ich główek.
Na maśle zeszklić drobno posiekaną szalotkę. Dodać pokrojone szparagi (oprócz odłożonych główek) i podsmażyć kilka minut, zwiększyć ogień pod garnkiem i zalać szparagi winem. Gotować 2 minuty i dodać wywar. Dusić wszystko przez 20-30 minut. W międzyczasie ugotować w całości zielone szparagi, które wykorzystamy jako przybranie zupy.
Gdy szparagi w zupie będą już mocno miękkie, zestawić garnek z kuchenki, przelać zupę do malaksera i zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać przez sito z powrotem do garnka, dokładnie przetrzeć szparagi, aby na sitku niewiele zostało. Garnek postawić na kuchence, wrzucić do niego odłożone wcześniej główki szparagów i gotować je przez 5 minut.
Następnie zestawić garnek z palnika. Zmiksować śmietanę z żółtkami i masę tę dodać powoli do zupy, ciągle mieszając. Postawić garnek na palniku i podgrzewać zupę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do zawrzenia, aby żółtka się nie ścięły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zielone szparagi pokroić w kawałki i wrzucić do miseczek, zalać gotową kremową zupą. Całość udekorować posiekaną natką pietruszki i posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
Smacznego :-)


krem ze szparagów

5 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie jadłam szparagów!:)

    ale Twoj pomysl bardzo mnie kusi :)
    obserwuje i zapraszam do mnie na słodkie spagetti :)
    Paula:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przyznawaj się :-)
      Nigdy nie jest za późno, jak raz zjesz to będziesz z utęsknieniem czekać na następny sezon...

      Usuń
  2. Bardzo lubię krem ze szparagów. Też robiłam w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I like it!!! Zjadlabym z chęcią, bo Spargelsuppe jeszcze nie jadłam. Musi być lecker :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sehr lecker nawet ;-)
      Dzisiaj robiłem Spargelcremesuppe, równie boskie, ale zupełnie inne. Wykorzystaj dostępność szparagów i do dzieła...

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...