17 maja 2012

Sałatka z rukoli, szparagów i truskawek

Dziś kolejna propozycja na sałatkę. Fuzja na styku sezonu szparagowego w pełni i raczkującego sezonu na truskawki :-) Niezwykle smaczne połączenie orzechowego smaku rukoli, delikatnie korzennego aromatu zielonych szparagów i słodyczy truskawek. Do tego bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek i gotowe...

sałatka z rukoli, szparagów i truskawek



Składniki (2 porcje):

 
  • 6 ugotowanych szparagów (u mnie zielonych)
  • 10 truskawek
  • 2 garści rukoli
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1 łyżka pinioli
  • dressing: u mnie po prostu dobra, niefiltrowana oliwa z oliwek, ale doskonale pasują kremy i dressingi na bazie octu balsamicznego


Wykonanie banalne, jak to większości sałatek. Na talerzu układamy umytą i odsączoną z wody rukolę, na nią kawałki szparagów i truskawki pokrojone w ćwiartki. Całość skrapiamy oliwą (lub kremem balsamicznym) i posypujemy mieszanką orzeszków piniowych i migdałów podprażonych na suchej patelni.
Smacznego :-)

Sałatka z rukoli, szparagów i truskawek
Szparagi na stół

19 komentarzy:

  1. No nie!!! Szparagi i truskawki?! To mnie zaskoczyłeś :) Wygląda cudnie, a jak smak? Miłego dnia:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smak niebiański ;-)
      Naprawdę połączenie godne polecenia... Miłego dnia :-)

      Usuń
  2. Bardzo lubię połączenie truskawek i szparagów - szczególnie gotowane szparagi z sosem z truskawek z pieprzem

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sałatka. Ja jednak bym ją octem balsamicznym potraktowała;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ocet (jakikolwiek) muszę mieć dzień, wtedy nie miałem ;-) Dziś akurat tak, ale dzisiejsze śniadanie na blogu za parę dni :-D

      Usuń
  4. Sałatka super!Ciekawe połączenie smaków!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeslicznie wyglada, bardzo lekko i letnio.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zestawienie szpinaku i truskawek zwłaszcza z dressingiem z octu balsamicznego. Z dodatkiem szparagów nie próbowałam, a to bardzo intrygujący dodatek...

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczne kolorki zachecające bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rok temu odkrylam to polaczenie:
    http://zmyslywkuchni.blogspot.co.uk/2011/06/jedno-sie-konczy-drugie-sie-zaczyna.html
    I tez pisalam o nim w kontekcie styku dwoch sezonow. :)
    Dla mnie jest to absulutnie genialne i dzisiaj na kolacje znowu bede robic. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To utwierdza mnie w przekonaniu, że niewiele w kuchni zostało niestety do wymyślenia :-/
      Ale miło mi niezmiernie, ze oboje pomyśleliśmy w tak zbliżony sposób :-)
      Na pewno wypróbuje połączenie ze szpinakiem. A co do koziego serka dziś właśnie jadłem w sałatce :-)
      Pozdrawiam...

      Usuń
    2. Ja juz dawno sie pogodzilam z tym, ze prochu nie wymysle. ;) Trzeba korzystac z tego, co odkryli inni. :) Pozdrowienia!

      Usuń
  9. A ja dodatkowo podrasowuję połączenie szparagów z truskawkami serem pleśniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, szparagi i truskawki mają się ku sobie, co nie raz i nie dwa przetestowałam.
    A na Twoim zdjęciu wygląda to strasznie fajnie :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawe połączenie, ale nie watpię, że fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawe i inspirujące połączenie smaków. wow.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne połączenie smaków,chętnie wypróbuję przepis na wiosenną sałatkę.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...