08 maja 2012

Piwny gulasz z tymiankiem

Nie zawsze danie główne powstaje najpierw :-) 
Zostało mi trochę ugotowanych klusek i zastanawiałem się z czym je podać. A w sumie z czym smakują lepiej niż z gulaszem?? W zamrażalniku meldowała się tylko wieprzowa łopatka i przypomniał mi się gulasz, który robiłem w szkole średniej. Odjąłem sobie od ust butelkę pysznego czeskiego piwa i oto on...
Podałem go z kluseczkami podsmażonymi na maśle i czeską konserwową białą kapustą.



piwny gulasz z tymiankiem

Składniki:

 
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 8 pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku (1 łyżeczka suszonego)
  • 2 liście laurowe
  • 1 piwo jasne (500 ml)
  • 3 łyżki mąki
  • smalec - do smażenia
  • sól, pieprz - do smaku


Mięso pokroić w średnią kostkę. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem, obtoczyć mięso. Smażyć je na dużej patelni, na mocno rozgrzanym smalcu, aż się ładnie zrumieni.
W garnku rozgrzać łyżkę smalcu, zeszklić w nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać obsmażone mięso, zalać piwem i dusić pod przykryciem 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać listki laurowe, tymianek i pieczarki pokrojone w spore kawałki. Dusić dalej dopóki mięso nie będzie miękkie - zapewne około 30 minut. Pod koniec duszenia doprawić ewentualnie do smaku sola i pieprzem.
Podawać z kluskami, szpeclami, knedlami lub kaszą gryczaną.
Smacznego :-)

PS. Polecam również przepis na knedle oraz szpecle...

5 komentarzy:

  1. Kolejny przepis, który z pewnością wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, uwielbiam wszelkie gulasze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne zdjęcie :) Świetnie wygląda. Uwielbiam też takie podsmażane kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałem u Ciebie. A wcześniej myślałem, że tylko ja pałam taką miłością do podsmażanych klusek ;-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...