06 maja 2012

Kurczak balti - indyjska uczta

Kuchnia indyjska - feeria smaków i zapachów w naszych domach. No tak, niby indyjska - w korzeniach, ale spopularyzowana w Wielkiej Brytanii. Globalizacja nie omija również naszych talerzy :-)
Dania balti pochodzą z Baltistanu (dzisiejszy Pakistan), a spopularyzowane zostały przez tamtejszych emigrantów w Birmingham i okolicach. Są to dania jednogarnkowe, gotowane w naczyniu zwanym właśnie balti. To rodzaj naczynia przypominającego woka, z płaskim dnem i dwoma dużymi uchwytami, w którym nie tylko przygotowuje się potrawę, ale również podaje na stół.
Danie niezwykle proste w przygotowaniu i poza koniecznością wcześniejszego zamarynowania mięsa, bardzo szybkie w wykonaniu. Spróbujcie, bo naprawdę zapewnia niezwykłe doznania smakowe :-)


Kurczak balti - indyjska uczta



Składniki (4 porcje):


  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, utartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki chilli, w proszku
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana (bez pestek)
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 średnie cebule, pokrojone w półplasterki
  • 3 strąki zielonego kardamonu
  • 3 cm kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • olej do smażenia (lub ghee)

Ziemniaki - dla towarzystwa:
  • 2 łyżki oleju
  • 8 młodych ziemniaków, średniej wielkości
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry 
  • sól - do smaku
Kurczak balti - indyjska uczta



Najpierw czas na marynatę. W misce wymieszać jogurt, zmielone migdały, utartą kolendrę, sproszkowane chilli, garam masala, mleko kokosowe, czosnek, imbir, połowę natki kolendry i połowę świeżej papryczki chilli. Dodać kurczaka, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie przygotować ziemniaki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, ziemniaki umyć i pokroić w plastry (w mundurkach). W patelni (woku) rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać ziemniaki, kmin i natkę. Smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć zawartość do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut. W trakcie pieczenia zamieszać, po wyjęciu posolić.
W połowie pieczenia ziemniaków w patelni (woku) rozgrzać mocno oliwę i smażyć 1 minutę cebulę, kardamon, cynamon i goździki. Dodać mięso wraz z marynatą i smażyć 5-7 minut na silnym ogniu, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię przykrywką i dusić kolejne 5-7 minut.
Na talerzach ułożyć kurczaka z sosem, na nim upieczone ziemniaczki. Danie posypać pozostałymi natką kolendry i posiekaną chilli.
Smacznego :-)


Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy.

9 komentarzy:

  1. To musi być naprawdę fantastyczne danie ;) tyle aromatów i przypraw :) Bardzo chętnie spróbuję ;) I uwielbiam marynowanie w jogurcie albo maślance ;) mięso jest wtedy wspaniale delikatne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lista przypraw może zniechęcać, ale jak się zgromadzi co trzeba to na długo ma się spokój :-)
      W maślance jeszcze nie próbowałem, ale jogurt jest wdzięczną marynatą. Sprawdza się nawet na grillu. Pierś w jogurtowej marynacie zamknięta w sakiewce z alufolii. Pychotka ;-)
      PS. A co marynujesz w maślance??

      Usuń
  2. Jest mięso, jest cynamon- to już wystarczająca zachęta :) Ziemniaczki też wyglądają smakowicie. Na pewno wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jeszcze wiele powodów, poza tymi dwoma, dla których warto to ugotować...
      Ale przekonanych przekonywać nie trzeba ;-) Również pozdrawiam!

      Usuń
  3. fantastyczny bukiet smaków i zapachów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :-) Nie ma innej opcji, trzeba wypróbować!

      Usuń
  4. Obecnie od 4 miesięcy podróżuje po Iniach ale chyba Pakistan to pyszne dania w całości zabrał do siebie bo nigdzie takiego nie widziałam:( Pyszny przepis, poszukam dokładniej to może gdzieś znajdę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że masz okazję podczas swojej podróży spróbować innych niesamowitych pyszności... Chętnie się wymienię ;-)

      Usuń
  5. Uwielbiam te aromatyczne indyjskie dania...

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...