23 lipca 2012

Ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami

Chrupiące pieczone ziemniaczki zapieczone w towarzystwie aromatycznej bryndzy i pysznych warzyw - coś dla zabieganych miłośników przaśnych, kulinarnych klimatów. Chwilka czasu plus odrobina cierpliwości i pyszny, pachnący obiad gotowy :-)
Chyba nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia zapieczonych ziemniaczków z ciągnącym się serem, mnie w każdym razie na pewno nie. Tego rodzaju zapiekanki nie tylko są smaczne, ale też doskonale się prezentują na stole, więc na rodzinie lub gościach z pewnością zrobią wrażenie. Dodatkową zaletą jest to, że w zależności od upodobań i zawartości lodówki można modyfikować składniki pod jednym warunkiem - ziemniaki i jakiś ser muszą pozostać :-)


zapiekanka ziemniaczana z bryndzą i warzywami


Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 pieczarki
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki, słodkiej
  • 150 g bryndzy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (do ziemniaków)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
  • przyprawa do ziemniaków (bez soli, najlepiej własna mieszanka)
  • sól, pieprz - do smaku 



ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami


Przyprawę można zrobić samodzielnie, mieszając po szczypcie: suszonego majeranku, mielonego pieprzu, czosnku granulowanego, kurkumy, suszonej natki pietruszki, cukru, mielonego kminku, słodkiej papryki, czerwonej czubricy. Najlepiej, aby przyprawa nie zawierała soli, dzięki temu ziemniaki nie puszczą wody.
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wylać oliwę, ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę (3cm), cebulę obrać i pokroić w ósemki. Oba składniki wrzucić na blaszkę, posypać przyprawą i obtoczyć w oliwie i przyprawie.
Wstawić blaszkę do piekarnika na około 15 minut, ustawiając opcję górnej i dolnej grzałki. W tym czasie dwa razy przemieszać zawartość. Kiedy nóż gładko wchodzi w ziemniaki, przestawić funkcję w piekarniku na termoobieg + dolna grzałka i zapiekać przez 5 minut, w połowie czasu przemieszać. Po tym czasie ustawić piekarnik na opiekanie i termoobieg - opiekać przez jakieś 2-3 minuty, aż się zezłocą. 

Kiedy ziemniaki są w piekarniku, pokroić w plastry obrane pieczarki, por i paprykę. Przesmażyć wszystko na patelni, aż warzywa lekko zmiękną. Upieczone ziemniaki przełożyć z blaszki do naczynia żaroodpornego (można do małych foremek wielkości porcji), na nich ułożyć warzywa z patelni i całość posypać pokruszoną bryndzą. Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut, aż bryndza się rozpuści. Po wyciągnięciu posypać natką pietruszki i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.


ziemniaki pieczone z bryndzą i pieczarkami

8 komentarzy:

  1. Zapiekane ziemniak to zdecydowanie moja bajka, z jeszcze z serem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusząco wygląda :) i ma takie ładne kolorki :)
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) I brzmi nieco po góralsku.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie ;) lubię takie zapiekanki, również z makaronem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie jedzenie uwielbia mój Połówek;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hi everyone, it's my first pay a visit at this
    web site, and article is truly fruitful in support of me, keep up posting such posts.


    Here is my weblog - Candy Crush Saga Cheats

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym moge zastapic bryndze?

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...