05 lipca 2012

Sałatka z bobu, fety i suszonych pomidorów

To moje pierwsze spotkanie z bobem. Od kilku lat robię do niego podejście, spoglądam z zainteresowaniem na pękate woreczki na straganach, ale jakoś, do tej pory, nie po drodze nam było. W końcu nie wytrzymałem i zagościł na moim stole. Żałuję, że tak późno, ale lepiej późno niż później :-D

Sałatka z bobem, która Wam polecam jest przesmaczna. Bób, cała masa świeżych ziół, lekko słonawa feta. Oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed dodaniem suszonych pomidorów. A właśnie, czy jest jakaś grupa wsparcia dla anonimowych pomidoroholików??
Dodatkowo dosmaczyłem ją przepyszną oliwą o bardzo intensywnym aromacie. Mniam :-)





Składniki:
  • 1 opakowanie swieżego bobu
  • 100 g sera feta
  • 5 suszonych pomidorów (w oleju)
  • 3 młode ziemniaki, średniej wielkości
  • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
  • 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, kolorowy pieprz - do smaku 
  • oliwa z oliwek Monini GranFruttato


Bób ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli (u mnie był gotowy w 8 minut). Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i obsmażyć na patelni z oliwą.
Pomidorki pokroić w paski, fetę w kostki. Wymieszać wystudzony i obrany bób z serem, pomidorkami, ziołami i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić ewentualnie do smaku solą i kolorowym pieprzem. Dookoła sałatki ułożyć usmażone ziemniaczki.





20 komentarzy:

  1. Pierwsze podejście i od razu takie udane. Bardzo mi się podoba połączenie składników i ziemniaczki po bokach talerza też całkiem apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wjechanie mi na ambicję ;-) Dzięki Tobie tak szybko się za to zabrałem.

      Usuń
  2. Muszę zrobić bób z fetą, bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, z kozim serem też pewnie byłby pyszny.

      Usuń
  3. Bobu w tym sezonie jeszcze nie jadłam. Jak zwykle wszelkie nowalijki, takie przynajmniej odnoszę wrażenie, do mojego miasta ściągają dużo później niż gdzie indziej. Muszę go w końcu kupić i zrobić po Twojemu, bo kolory przyprawiają o zawrót głowy (w tym języka) :-)

    Do zobaczenia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znoszę bobu. Naprawdę, jest niewiele rzeczy, które mi nie smakują, ale na zapach bobu mam mdłości.

    OdpowiedzUsuń
  5. I znowu widzę u Ciebie moje ulubione smaki :]

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie nie wiem czym tu się podniecać, oczywiście chodzi mi o bób. Żadna rewelacja dla kubków smakowych w stosunku do innych warzyw straczkowych. Choć powiem, że Twoja kompozycja wygląda bardzo ładnie i apetycznie.:) Być może bób z dodatkami jest dużo smaczniejszy ;)


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba jadłem już wszystkie inne strączkowe i muszę powiedzieć, że tylko ciecierzyca i fasolka szparagowa mają w sobie to COŚ co bób. A do reszty podchodzę obojętnie :-)

      Usuń
  7. Też jestem pomidoroholikiem :)))). Cały czas się waham z daniami z bobem. Nie do konca do mnie przemawia. Może uda się w tym sezonie... :)
    Twoja sałatka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłem pierwszy raz i z pewnością coś jeszcze w tym sezonie z bobem upichcę :-)

      Usuń
  8. Ja poznałam smak bobu za sprawą Męża, który go uwielbia i powoli zaczynam rozumieć to uwielbienie... Sałatka wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się ciekawie. Bób kocham miłością wielką. Dziękuję za fajny wpis w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne zestawienie smaków i kolorów. Lubię bób i wszelkie dania z nim.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgłaszam się jako nałogowy zjadacz pomidorów :) Bób też uwielbiam :) od zawsze właściwie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne połączenie smaków. Polecam taki "sos" do tagliatelle :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O rety zrobiłam- okropnie słone!!! Feta jest zasłona i pomidory suszone też słone- nie smakowało ani mi, ani mojemu mężowi :-( a robiłam według przepisu- tylko bez mięty...

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam bób !!! w tym wydaniu genialny, ja dodałam do sałatki takze ocet balsamiczny. polecam !

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...