13 czerwca 2013

Omlet z warzywami

Szybkie śniadanie. Szybki przepis, szybkie, niezwykłe kulinarne doznania ;-)
Zapraszam na omlecik, naleśnik czy jak go nazwać. Nadziany oczywiście samymi pysznościami. Będą duszone grzyby i por - one odpowiadają za aromat i sytość potrawy. Świeżości dodają kiełki i pomidory, a ostatniego szlifu starty oscypek. 
Delikatny, bo nie za gruby. Sycący, bo nieźle nadziany. Śniadanie marzenie :-)




Składniki (2 porcje):
  • 3 jajka
  • 3 brązowe pieczarki
  • 4 boczniaki
  • 1 mały por (biała część)
  • 2 garści kiełków słonecznika
  • 1 średni pomidor
  • masło, oliwa - do smażenia
  • sól, pieprz - do smaku
  • dowolny żółty ser do posypania (u mnie wędzony oscypek)


Jajka dobrze rozbełtać, doprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paski, por w półplasterki, a pomidory w ósemki. Na patelni roztopić masło i poddusić por oraz grzyby, doprawić pieprzem i solą. Drugą, dużą patelnię przesmarować ręcznikiem papierowym z oliwą. Mocno rozgrzać, zmniejszyć moc palnika i wylać na patelnię połowę masy jajecznej. Rozprowadzić po patelni, tak jak się smaży naleśniki. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Czynność powtórzyć z drugim omletem. 
Grzybowo-porowy farsz podzielić na dwie części i rozłożyć każdą na połowie omleta. Na to położyć świeży pomidor oraz kiełki. Złożyć omlet na pół i posypać startym serem. 
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. takie omlety lubię. świetna sprawa na syte śniadanie lub lekki lunch :]

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) A ja sobie w takim razie takie marzenie spełnię w łieknd ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię połączenie naleśnika i grzybów. Fajna kompozycja, z chęcią wypróbuję.
    Ja robiłam w ten sposób http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/04/wytrawny-nalesnik-z-maki-zytniej.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, tak, taki omlet bardzo chętnie spałaszuję :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...