17 marca 2012

Krokiety ziemniaczane - Erdäpfelkroketten

Doskonały dodatek do mięs z sosem i duszonych warzyw, dość często podawany w kuchniach niemieckiej i austriackiej. Smakuje również jako przystawka z sosem Remoulade lub pikantną salsą. Masę ziemniaczaną można wzbogacić drobno startym parmezanem.





Składniki (16-18 krokietów):


  • 500 g obranych ziemniaków
  • 90 g mąki krupczatki
  • 90 g mąki pszennej
  • 20 g kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • bułka tarta do panierowania (drobna)


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dobrze odparować i wystudzić (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej). Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto.
Uformować z ciasta krokiety i panierować je w drobnej bułce tartej. Smażyć na oleju, aż z każdej strony będą złote.
Smacznego :-)

Przepis pochodzi z książki Die oberösterreichische Küche.



1 komentarz:

  1. Świetny dodatek do dań - alternatywa dla kopytek czy chociażby zwykłych, ugotowanych ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...