06 listopada 2012

Polędwiczka wieprzowa pachnąca papryką

Ostatnio ze względu na brak czasu niezbyt często przyrządzam mięso. Kiedyś byłoby to nie do pomyślenia, ale teraz brak mięsa w mojej diecie nieszczególnie mi przeszkadza. Warzywa mi smakują i bardzo szybko potrafię wyczarować z nich pyszny obiad. 
No, ale czasami przychodzi oczywiście ochota na coś konkretnego i wtedy dzisiejsze danie jest pomysłem trafiającym w dziesiątkę. Nie dość, że mięsne to jeszcze pyszne i niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Po 30 minutach jesteśmy już po smakowitym obiedzie. Polędwiczka wieprzowa to wdzięczny kawałek mięsa, można ją przygotować na setki sposobów. Ja postanowiłem zrobić z niej gulasz z grzybami w mocno paprykowym sosie. Dodatku wędzonej, słodkiej papryki nie zastąpi nic, więc jeśli jeszcze nie używacie jej w kuchni to zachęcam do zakupu :-)
Dzisiejsze danie podałem z czeskimi knedlikami. Nie jest to szybkie rozwiązanie jeśli chcemy robić je od podstaw, ale przyrządzając knedle z mojego przepisu zawsze zostaje mi ich część, którą mrożę. Po rozmrożeniu kroję na plastry i podsmażam na patelni - pyszności ;-)

 
Polędwiczka wieprzowa z papryką i grzybamiPolędwiczka wieprzowa z papryką i grzybami

  
Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 450 g
  • 2 cebule
  • 4 duże pieczarki
  • 4 duże grzyby leśne (u mnie podgrzybki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz kolorowy - do smaku

Polędwiczka wieprzowa z papryką i grzybami

Polędwiczkę oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, duże plastry dodatkowo wzdłuż na pół.
Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć 3 minuty. Następnie na patelnię włożyć grzyby i pieczarki pokrojone w plastry i smażyć kolejne dwie minuty, oprószyć sproszkowanymi paprykami i mieszając smażyć jeszcze przez minutę.
Dodać koncentrat pomidorowy, bulion i dusić na lekkim ogniu 6-8 minut. Ściągnąć z palnika, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Postawić z powrotem na palniku i podgrzać.
Podawać z makaronem, ryżem, pieczywem lub tak jak ja z knedlikiem :-)
Smacznego :-)
Polędwiczka wieprzowa z papryką i grzybami

 

10 komentarzy:

  1. Chociaz ostatnimi czasy, podobnie jak ty, czesto gotuje bez miesa, dobrze miec pod reka szybki przepis na miesne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso wymaga niestety czasu i takie ratunkowe przepisy są niezastąpione :-) Ostatnio nawet gulaszową zrobiłem w pół godzinki. Pyszna...

      Usuń
  2. No to teraz mi dałeś do myślenia. Myślałam, że już wszystko w mojej zamrażarce było, ale knedlików czeskich to jeszcze mi się nie zdarzyło mrozić. Chociaż może to dlatego, że nigdy nic nie zostaje ;)
    Gulasz pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mrożę, bo całej porcji nie zjadamy na raz, a połowy nie chce mi się robić ;) A rozmrożone smakują naprawdę wybornie i dodatek do mięska jak znalazł :-D

      Usuń
  3. Bartoldzik, mam dla ciebie wyróznienie :))
    Jest na moim blogu Dietetyczny notatnik. Zapraszam :)

    http://dietetycznynotatnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe wyróżnienie. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. mmm wygląda smakowicie! z knedelkiem tworzą idealny zestaw!

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie apetyczne mięsko!!! ale bym jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały gulasz! planuję jutro na obiad :) dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...