29 listopada 2012

Szarlotka z gruszkami, najlepsza na świecie :-)

Ostatnio otrzymałem w prezencie sporo jabłek i gruszek, więc trzeba było je spożytkować. Z jabłek przez dwa tygodnie piłem pyszny, zdrowy sok. Gruszki postanowiłem wykorzystać w odrobinę mniej zdrowy sposób :-) Zrobiłem szarlotkę, ale nie taką z jabłkami, jak zawsze robię, tylko z gruszkami. Efekt był rewelacyjny, ciasto nabrało zupełnie innego charakteru i z pewnością przewyższa smakiem swoją jabłkową wersję, aczkolwiek tą również polecam.
Zapraszam więc na kruchą szarlotkę z niesamowicie aromatyczną gruszką z dodatkiem wanilii i goździków. Aż łezka się w oku kręci, że ciasto zjedzone ;-)


szarlotka z gruszkami


Składniki (tortownica 23 cm):

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka z dużych jaj
  • 150 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa owocowa:
  • 5 dużych gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru dark muscovado
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 mała laska wanilii
  • odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
  • odrobina masła do natłuszczenia tortownicy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • do podania - cukier puder, mielone goździki

ciasto kruche z gruszkami


Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać ręcznie lub malakserem, aż uzyskacie grudki. Dodać płyny - żółtka, śmietanę i ekstrakt z wanilii, szybko zarobić kulę ciasta. Podzielić ja na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na godzinkę.
W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać gruszki i pozbawić je gniazd nasiennych, pokroić w spore plasterki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydrapać nasionka. Wrzucić gruszkę i wanilię (nasionka i osłonki) do rondelka (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) i podsmażyć chwilkę (max. 2 minuty), aż gruszka zacznie puszczać sok. Dodać oba rodzaje cukru, mielone goździki i dalej gotować na średnim ogniu, stale mieszając. 
Gdy utworzy się syrop, ale gruszka nadal będzie jędrna, a nie rozgotowana (ok. 3 minuty) dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody. Ilość mąki zależy od ilości soku, który pościła gruszka. Po dodaniu mąki gotować jeszcze minutę, masa gruszkowa powinna być dość gęsta. Gdy będzie gotowa - przestudzić.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, tortownicę wysmarować masłem. Zetrzeć na tarce na grube wiórki połowę ciasta i umieścić w tortownicy. Lekko przygnieść, aby stanowiło jednolity spód, włożyć do piekarnika i piec 10 minut. 


ciasto kruche z owocami


Wyjąć podpieczone ciasto i przestudzić 5 minut, następnie posypać je bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z owoców). Nałożyć masę gruszkową i posypać startą drugą połówką ciasta kruchego. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 minut. W zależności od piekarnika ciasto na górze może się szybciej rumienić wówczas przykryć tortownicę folią aluminiową, pamiętając aby ostatnie 5 minut piec już bez folii.

Po upieczeniu wystudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem i mielonymi goździkami.

Smacznego :-) 


szarlotka z gruszkami

14 komentarzy:

  1. A wiesz,ze wczoraj jedzac gruszke myslalam o upieczeniu gruszkowej szarlotki;) Czytasz w moich myslach haha:) Wyglada super! Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Drogi,

    cudny przepis! W sam raz dla mnie, bo również dostałam 4 kg jabłek i tyle samo gruszek i nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Teraz już wiem i biorę się dziś do pracy!

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś zrobiłam jabłkowo-gruszkową i była smaczna, więc wersja tylko z gruszkami też by mi posmakowała. :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam wersji z gruszkami, bo zazwyczaj znikały zjedzone przed upieczeniem ciasta zostawiając samotnie jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka z gruszkami musi być pyszna. Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale Ty świetnie gotujesz,umów się ze mną ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alez ona wyglada! Dodatek smietany do ciasta bardzo intryguje. Nastepnym razem, kiedy bede robic kruche, sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bajecznie! szkoda że nie mogę spróbować :(

    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm ,uwielbiam szarlotkę.

    Obserwuje i zapraszam do mnie : D

    http://pasje-bartosza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bosko! takiej z gruszkami jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciebie też było bardzo miło poznać i prawdę mówiąc to Twój blog zrobił mi ogromnego smaka... Dobrze, że już za chwilę Święta, bo nie wiem jakbym sobie poradziła bez ciasta po takiej notce. :( Byłoby ciężko.
    Będę obserwować i do zobaczenia w przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm musi byc pyszna z gruszkami ale juz zniknely niestety i zostaly same jablka.wlasnie sie piecze w piekarniku a juz mi sie chce jesc...tak pachnie:-)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...