02 listopada 2012

Zapiekanka ze szpinakiem i wędzoną rybą

W ramach wyjadania zawartości zamrażalnika postanowiłem przygotować coś ze szpinakiem. Padło na zapiekankę ze szpinaku, wędzonej ryby i jajka. Doskonały pomysł praktycznie na każdy posiłek, robi się szybko, a smakuje niebanalnie. Do jej przyrządzenia użyłem wędzonej sieji, ale każda wędzona ryba, która rozdziela się na "płatki" i nie jest bardzo tłusta nada się wyśmienicie.


Zapiekanka ze szpinakiem, jajkiem i wędzoną rybą


Składniki (2 porcje):
  • 130 g szpinaku mrożonego, liściastego
  • 70 g wędzonej ryby, obranej ze skóry i ości (sieja, trewal, karmazyn)
  • 60 g gęstej śmietany 30%
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 3 pomidory suszone (w oleju)
  • 2 małe jajka
  • pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa - do smaku


Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.
Rozmrożony szpinak przesmażyć na patelni, aby odparować wodę - 2 minuty powinno wystarczyć. Przełożyć go na sitko i łyżką odcisnąć jak najwięcej wody.
Szpinak wymieszać z kawałkami ryby, śmietaną, mąką, szczypiorkiem i cebulką pokrojonymi w krążki oraz pokrojonymi pomidorami. Doprawić do smaku pieprzem i rozdzielić pomiędzy obie kokilki.
Umieścić je na blaszce do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez kwadrans. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z foremkami z piekarnika, ściągnąć folię, wymieszać masę szpinakowo-rybną i zrobić w środku dołek na jajko. Wbić po jednym jajku do kokilki, przykryć z powrotem folią aluminiową i piec w piekarniku kolejne 8-10 minut. Białko jajka ma nie być przezroczyste, ale powinno pozostać lekko płynne. Po wyjęciu z piekarnika trzymać jeszcze pod przykryciem 2 minuty. Odkryć, posypać pieprzem i gałką muszkatołową.
Smacznego :-)

Inspiracja: The Hairy Dieters

Zapiekanka ze szpinakiem, jajkiem i wędzoną rybą

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Takie czyszczenie lodowki to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny pomysł, wart wypróbowania.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł! bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie Twoje efekty przetrząsania zapasów z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajna zapiekanka, ja do szpinaku dodaję jeszcze serek Bałkański(np.z lidla), ciekawe jakby się sprawdził w takiej zapiekance:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł super! Właśnie mnie zainspirowałeś do zrobienia czegoś fantastycznego!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...