26 listopada 2012

Krem z kapustą włoską

W zeszłym tygodniu zaprezentowałem Wam roladkę z kurczaka w liściach z włoskiej kapusty. Do tamtego dania nie potrzeba zbyt wiele kapusty, a chyba w żadnym kraju nie sprzedają włoskiej kapusty na listki. W związku z tym trzeba resztę główki zagospodarować i stąd ten przepis.


 

Składniki:
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 200 g włoskiej kapusty
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • kilka kropel Tabasco
  • 1 łyżka suszonych płatków pomidorów
  • 1 łyżka suszonych płatków słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 8 plastrów boczku wędzonego, surowego
  • sól, pieprz - do smaku


Cebulę, marchewkę, seler i czosnek rozdrobnić w malakserze. W garnku rozgrzać oliwę i poddusić pod przykryciem przez 5 minut (na małym ogniu) rozdrobnione warzywa i ziemniaki. Dodać bulion, suszone płatki pomidorów i papryki i gotować wszystko 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zestawić garnek z palnika i zmiksować zupę "żyrafą", blenderem lub malakserem.
Opłukaną kapustę drobno posiekać, wrzucić do zmiksowanej zupy i gotować do miękkości. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Razem z kapustą dodać sos Worcestershire, Tabasco i majeranek.
W międzyczasie usmażyć na patelni (bez tłuszczu) plastry boczku. Odsączyć je na papierowym ręczniku i pokroić w słupki.
Doprawić zupę do smaku pieprzem i solą. Z tą ostatnią nie przesadzić, bo boczek będzie pewnie lekko słonawy i to on da ten ostatni szlif :-)  Krem nalać do miseczek i posypać podsmażonym boczkiem.
Smacznego :-)





7 komentarzy:

  1. uuu aż ślinka cieknie ;) lubię zupy krem, taka z kapusty z bogatą wkładką musi być wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita zupa - chętnie bym taką ugotowała i oczywiście zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach ten boczus...Nie bardzo lubie wloska kapuste,ale mysle,ze z taka iloscia innych ciekawych skladnikow jej smak bylby dla mnie do przyjecia.Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo jesienna zupa, idealna na regenerację po długim dniu.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis. Zupa wyszła wyśmienita. Mnie ciekawi gdzie można kupić taki talerz :) Przyznam, że jest on bardzo oryginalny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. Ja dorwałem młoda kapustę i będę ją powtarzać :-)
      A talerz z TK Max...

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...