17 listopada 2012

Sałatka z pieczonej brukselki

Dziś chciałem Wam przedstawić pyszną sałatkę, której główny składnik przez wiele osób nie jest zbytnio lubiany. Chodzi o brukselkę, której ja w dzieciństwie szczerze nienawidziłem, a teraz zjadam ze smakiem. Taka mała kapustka, a budzi tyle sprzecznych uczuć. Gdybym miał powiedzieć za co jej nie lubiłem nic sensownego by mi do głowy nie przyszło. Na szczęście teraz nie mam z nią problemów i dzięki temu mogę przygotowywać różne dania z jej udziałem, a jest warzywem naprawdę wszechstronnym, co postaram się Wam w najbliższym czasie przedstawić.
Wracając do meritum, na listkach świeżego szpinaku wylądowała upieczona, słodziutka brukselka, pachnąca czosnkiem i rozmarynem. Do tego chrupiąca szynka i prażone orzechy oraz migdały. Pracy przy tym wcale, a obiadek był przedni :-) Na ciepło smakuje najlepiej...

W ramach Wirtualnej Kuchni spotkałem się dziś z Dobromiłą, Lejdi, Kabką, Mirabelką, Siaśką, Wierą, Mopsikiem oraz Maggie. Przygotowaliśmy wspólnie różne dania wytrawne z dodatkiem jakichkolwiek orzechów. Na blogach wyżej wymienionych zagoszczą więc orzechy, ale w jakiej konfiguracji i z czym podane to dla nas wszystkich niespodzianka :-)


Sałatka z pieczonej brukselki, szynki, szpinaku
 
Składniki (2 duże porcje):
  • 400 g brukselki
  • kilka łyżek oliwy  z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 plastry szynki surowej, wędzonej
  • 4 łyżki orzechów włoskich, łuskanych
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 garście świeżej, ulubionej sałaty (u mnie baby szpinak)

Sałatka z pieczonej brukselki, szynki, szpinaku


Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wylać odrobinę oliwy na blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia - oliwa zapobiegnie przesuwaniu się papieru podczas mieszania. Na papier ułożyć umytą, pokrojoną na połówki brukselkę, posypać ją skórką z cytryny i posiekanymi igiełkami rozmarynu, skropić oliwą, wymieszać i włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć, dodać pokrojony w słupki czosnek, przemieszać i znów umieścić w piekarniku na ok. 10 minut. Jeśli brukselka zbytnio się rumieni przykryć ją papierem do pieczenia.
Gdy brukselka się piecze podprażyć na suchej patelni migdały i orzechy włoskie. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na niej delikatnie zrumienić plastry szynki, po czym odsączyć je na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w paski.
Na talerzu ułożyć trochę szpinaku lub innej świeżej sałaty (roszponka, radicchio), na niej rozłożyć upieczoną brukselkę. Całość posypać szynką, orzechami i migdałami.
Smacznego :-)

Inspiracja: Nigellissima

Sałatka z pieczonej brukselki, szynki, szpinakuSałatka z pieczonej brukselki, szynki, szpinakuSałatka z pieczonej brukselki, szynki, szpinaku



11 komentarzy:

  1. Czasami chętnie wypożyczyłabym sobie Ciebie na tydzień aby ktoś mi tak smacznie pogotował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja bym Ciebie zaprosiła żebyś nauczył mnie jeść brukselkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasuje mi takie podejscie do brukselki jak najbardziej! :) Szkoda tylko, ze cos sie to warzywo u nas poki co nie pojawia...

    Dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brukselkę. Myślę, że ta sałatka by mi bardzo smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczonej jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię - kolejna wspaniała inspiracja u Ciebie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cholercia, ja sie jakos nie moge przekonac. Zreszta kapusty tez nie lubie. Ale musze przyznac, ze twoja salatka wyglada interesujaco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomyslowo !!! Aga

    OdpowiedzUsuń
  8. Hah, ja też dopiero parę dni temu przekonałam się do brukselki, którą znienawidziłam w dzieciństwie (chyba dlatego, że moja mama zawsze ją rozgotowywała na szaro :P ). Bardzo fajne zestawienie składników w tej sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Za brukselką nie przepadam, ale muszę powiedzieć, że takiej sałatki bym spróbowała:) Pysznie wygląda:) Dziękuję za udział w Orzechowym Tygodniu :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie moje smaki. Jako naczelna brukselkomaniaczka witam w durszlakowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brukselka jest zjadliwa tylko w połączeniu z mięsem ;-)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...