14 listopada 2012

Chleb z ziołami, pomidorami i parmezanem

Dziś przepis, który już pewnie zauważony został przez Was na innych blogach. No, ale jak coś jest pyszne to powinno być powielane ;-) 
Zapraszam na pachnący, odrywany chleb ze świeżymi ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem. Rewelacyjny na świeżo jako dodatek do zup, gęstych sosów (ja jadłem z gulaszem), ale smakował mi również następnego dnia, gdy zrobiłem z niego śniadaniowego tosta. Ważne jest, aby użyć świeżych ziół i dobrego masła, to one decydują o tym niezwykłym smaku. Ja dałem bazylię, pietruszkę i rukolę - akurat tym dysponowałem, ale smak można zmieniać przez zmianę ziół. Za każdym razem chleb może być zupełnie inny, ale nadal będzie smakował wspaniale.
Do wykonania tego bochenka zainspirował mnie wpis na blogu Gotuję, bo lubię


chleb z ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 1 op. drożdży instant - 7 g) 
  • 4 łyżki masła 
  • 250 ml mleka 
  • 2 małe jajka 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki posiekanych ziół (u mnie bazylia, rukola i pietruszka)
  • 6 dużych suszonych pomidorów
  • 4 duże ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 
  • 60 g stopionego masła


 
chleb z ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem


Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko z drożdżami, jajka i stopione, ostudzone masło (4 łyżki). Wyrobić elastyczne, jednorodne ciasto (przez ok.10 minut) po czym przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Keksówkę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kwadrat 40x40 cm. Rozwałkowany placek wysmarować masłem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posypać ziołami, pomidorkami pokrojonymi w paski i parmezanem (zostawić trochę do posypania wierzchu).
Następnie placek pokroić w 10 cm pasy, które należy ułożyć jeden na drugim (wyjdzie 4 warstwowy pas 10x40 cm). Pokroić go w kostki o długości 10 cm i ułożyć je na sobie w pionowo postawionej keksówce. Po umieszczeniu ciasta w formie ustawić ją w poziomie, posypać odrobiną parmezanu i odstawić, przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-35 minut (aż się zarumieni).
Smacznego :-) 

 
chleb z ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

chleb z ziołami, czosnkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

40 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny - odrywane drożdżówki są niesamowite; u mnie już była słodka a w kolejce czeka jakiś wytrawny chlebek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze słodkiej nie próbowałem, ale to tylko kwestia czasu :-D

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda, muszę też go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahhh! pięknie! do wypróbowania :) koniecznie jak najszybciej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomite! I stosunkowo mało uciążliwe jak na drożdżowe - nie trzeba czekać z wyrośnięciem 1,5 godziny... Chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie nie trzeba rezerwować sobie całego dnia, aby go zrobić :-)

      Usuń
  6. Znakomity i smaczny - wiem, bo już kilkakrotnie pieczony w różnych wersjach w mojej kuchni!!!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inne wersje są dopiero w mojej głowie :-)
      Miłego dnia...

      Usuń
  7. Wyszedł Ci wręcz wzorcowo :) Pięknie wyrósł.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :-) No w sumie to teraz jestem już nawet dumny z siebie ;-P
      Dziękuję za przepis :-)

      Usuń
  8. Wyglada bezblednie! Az czuje jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha :) Od jakiegoś czasu próbuję się zebrać do domowego pieczywa, ale ciągle mi jakoś nie po drodze, a tęsknie już za zapachem pieczywa rozchodzącym się po domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Forma tego chleba jest zachwycająca.
    Muszę się w końcu za niego zabrać:)
    Ubóstwiam pieczywo ze świeżymi ziołami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam go :) Jeden z najbardziej aromatycznych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem na Twoim blogu pierwszy raz i jestem zachwycona! będę na pewno częściej wpadać, a kilka przepisów nawet zapisałam do zakładki ulubionych, świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo milo czytać takie slowa. Cieszę się, ze spodobaly Ci się moje kuchenne eksperymenty. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  13. Przepiękny chlebek!:) Poproszę jutro na śniadanie;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda znakomicie, też widziałam go na innych blogach ale wrodzony brak talentu do wypieków hamuje moją chęć powielenia pięknych efektów pracy piekarniczej innych blogerów... myślę jednak, że w końcu się z nim zmierzę i być może także będę mogła u siebie zamieścić cudownie piękny i pachnący obrazek ;) Póki co oczy nacieszone Twoją wersją zacną!! pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrodzone to ja mam wady, a ewentualne talenty to rzecz nabyta ;-) Dość wymówek i bierz się za pieczenie, to naprawdę łatwe :-D
      Pomyśl sobie, że skoro facet potrafi to Ty tym bardziej ;-)
      Miłego wieczoru...

      Usuń
    2. Może masz rację z tymi talentami, ja mam problem z pieczeniem chyba dlatego, że bardzo trudno przychodzi mi trzymanie się oryginalnego przepisu, zawsze muszę dorzucić lub ując coś od siebie, co akurat w przypadku wypieków bywa zgubne. Rzuciłeś mi wyzwanie, upiekę to cudo ;)

      Usuń
  15. Też go robiłam! Tylko z mozzarella. :) Ale myślę, że każda wersja jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  16. Absolutnie w moich smakach. Wygląda bajkowo, podoba mi się i najchętniej kawałek bym ci podkradła, urwała i uciekła :D albo wprosiła się na jedoznko

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmm.... wygląda niebiańsko pysznie! Muszę koniecznie wypróbować, jak najszybciej ! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pachnie na odległość:-) Wygląda obłędnie! Smak pewnie niesamowity?:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gratuluję kolejnej nominacji do Liebster Blog :-)
    Szczegóły na http://www.calkiemsmacznezycie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :-)
      I znów nie potrafię odmówić, gdzie moja asertywność?? ;-)

      Usuń
  20. Może i ja się skuszę na jego poczynienie. :]

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja pierwszy raz dzis na Twoim blogu i prosze,od razu zachwycam sie chlebem - majstersztyk! Nie wiedzialam,ze mozna zrobic cos takiego.Trzeba podwinac rekawy i upiec,ale musze swieze drozdze kupic,bo z instant mam zle wspomnienia:/ Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie i dziękuję, ze zawitałaś w moje skromne progi :-)
      Ja osobiście nie mam złych skojarzeń z instant, piekę zamiennie, ale wolę świeże, bo mogę pół kostki podjeść podczas przygotowywania ciasta :-D

      Usuń
  22. Zrobiłam podobny i potwierdzam, że są niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda po prostu bajecznie! aż żal odrywac...;)
    i musiał być niesłychanie aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam! Udało się ułożyć!

    OdpowiedzUsuń
  25. Hej..... Jestem szczerze zakochana...... w tym Co tworzysz i w jaki sposób to przedstawiasz..... Właśnie zrobiłam ten chlebek.... mimo tego że uważam się za dobrą kuchare coś nie wyszło i sadzę ze dlatego, iż nie podałeś wymiarów keksówki, moja mimo tego że wyglądała bardzo podobnie nie była takich samych rozmiarów jak Twoja ;-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzień dobry, wypróbowałam przepis i z przykrością muszę napisać, że nie zgadzają się proporcje ilość mleka do mąki. Ciasto wychodzi bardzo rzadkie więc trudno o jaką kolwiek możliwość rozwałkowania na placek. Proszę zrewidować przepis. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...