19 listopada 2012

Pasta kanapkowa z fety i gorgonzoli

Ten króciutki przepis powstał przez przypadek. Jest to część nadzienia do pysznych roladek, które zaprezentuję Wam jutro. Okazało się tak pyszne i tak pasujące do świeżego domowego pieczywa, że musiałem powstrzymywać się przed zjedzeniem całego :-) 
Wyszła więc pyszna pasta kanapkowa, mocno aromatyczna, mocno serowa. Smakowała wspaniale z chrupiącymi kiełkami.
Zapraszam jutro, a tymczasem życzę smacznego...
 

Pasta kanapkowa z fety i gorgonzoli
 

Składniki:
  • 100 g sera feta
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 pomidory suszone (w oleju)
  • szczypta estragonu, suszonego
  • pieprz kolorowy - do smaku


Sery rozgnieść dokładnie widelcem, najlepiej się to robi gdy mają temperaturę pokojową. Dodać posiekane pomidorki, zioła, śmietanę i pieprz. Dokładnie wymieszać i schłodzić przez 15 minut.
Smacznego :-)


Pasta kanapkowa z fety i gorgonzoli

Pasta kanapkowa z fety i gorgonzoli

11 komentarzy:

  1. prezentuje sie wspaniale
    Chcialabym Cie zaprosic i zarazem wyroznic w Liebster Blog
    http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Na miniaturze wyglądała jak mała pizza. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje troszkę inaczej, ale jest naprawdę pyszna :-)

      Usuń
  3. ale fajny zestaw - wszystko to co lubię; kiełki robisz sam czy kupujesz gotowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem kupuję, ale zdecydowanie wolę swoje i robię je dość często.

      Usuń
  4. Hm, taka pasta to musi swietnie smakowac na goracym toscie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciepło jeszcze pobudzi aromaty. Wypróbuję...

      Usuń
  5. Slona feta i "pachnaca" gorgonzola razem, w jednej pascie? Chetnie bym sprobowala tego polaczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Feta łagodzi mocny smak gorgonzoli i jednocześnie zastępuje sól. Słoność pasty jest znikoma, bo ja nie przepadam za nadmiarem soli.

      Usuń
  6. Świetna pasta serowa. Masz rację, że feta tutaj zapewne zastępuje sól i może smacznie komponować się z gorgonzolą. A intensywny smak łagodzi słodycz suszonych pomidorów. To może być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...