20 listopada 2014

Rosti z polędwiczką wieprzową i porem

Nie zdawałem sobie sprawy z tego jak por bywa przez ludzi nielubiany. Nie do końca znam przyczynę, bo znajome osoby mówią tylko o  niechęci do jego spożywania i używania w kuchni, ale jak to często bywa prawdopodobnie niechęć wynika z nieznajomości. 
W naszej kuchni por nie jest często spotykany. Kojarzy się przede wszystkim z włoszczyzną w zupie i surówkami, natomiast nie jako samodzielne danie lub chociaż jego główny składnik. A szkoda, bo por jest nie tylko smaczną roślina, ale również niezwykle zdrową. Ma sporo składników mineralnych (wapń, sód, potas, żelazo, fosfor) i witamin (A, B1, B2, C, E, PP). Obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu LDL, działa odtruwająco i wspomaga trawienie, stosowany zewnętrznie jest doskonały (podobnie jak cebula) na ukąszenia owadów.
Dzisiejsze danie to efekt wspólnego przygotowania dań, na które składają się por, ziemniaki i dowolne mięsiwo. Połączenie pora i ziemniaków jest wszystkim "porożercom" znane.  Najczęściej spotyka się chyba w zupach oraz różnego rodzaju zapiekankach, gdzie ziemniaki występują w postaci plasterków lub znacznie częściej jako puree. Dodatkowe składniki bywają różne. Mam wrażenie ze najczęstszym towarzystwem dla pora i ziemniaków jest kurczak i ryba, dość często wędzona. Takie zestawienia znajdziecie choćby w zupie ziemniaczanej z wędzonym trewalem czy też tarcie zeimniaczanej z porem i szynką.

Zapraszam do obejrzenia pozostałych dań z pora, ziemniaków i mięsa. Zapraszają Mops, Zuzia i Panna Malwinna.

A jeśli szukacie pomysłów na wieprzową polędwiczkę zerknijcie również:

Polędwiczka wieprzowa pachnąca papryką 

Polędwiczka wieprzowa z patelni

Pieczona polędwiczka wieprzowa z kuskusem i warzywami

Polędwiczka wieprzowa z szynką, jabłkiem i aromatycznym serem



Rosti z polędwiczką wieprzową i porem


Składniki (2 porcje):
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 250 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe pory
  • 2 gałązki tymianku, same listki
  • 50 ml mleka
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy, 1 łyżka sklarowanego masła - do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Rosti (2 sztuki):
  • 350 g ziemniaków
  • olej rzepakowy – do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

1. Ziemniaki obrać. Małe zostawić w całości, a duże podzielić na pół. Zagotować je, a po zawrzeniu osolić i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedzić i dokładnie wystudzić.

2. Po wystudzeniu ziemniaki zetrzeć na wiórki. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 

3. Rozgrzać olej na patelni, z ziemniaków uformować 2 placuszki o grubości ok. 1 cm. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut.  Nie ruszać placków dopóki się nie zrumienią z jednej strony, aby się nie rozpadły. Gdy się zezłocą delikatnie przewrócić je na druga stronę i smażyć kolejne 5 minut. Gdy z obu stron rosti będą złotobrązowe odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

5.  Polędwiczkę oczyścić z tłuszczu i błonek. Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem zrumienić z każdej strony mięso. Po ściągnięciu patelni z palnika włożyć ją do piekarnika na 8-10 minut. Jeśli nie dysponujecie patelnią, którą można używać w piekarniku polędwiczkę przełóżcie na blaszkę do pieczenia. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z pieca i odłożyć na bok, aby odpoczęło przed krojeniem.

6. Gdy polędwiczka się piecze umyty i pokrojony w plasterki por zeszklić razem z posiekanym czosnkiem na oleju wymieszanym z masłem. Dodać listki tymianku, natkę pietruszki, mleko i śmietanę. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 6-8 minut, aż sos się zredukuje i stanie się kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

7. Na talerzach ułożyć rosti, a na nich po połowie sosu. Polędwiczkę pokroić w plastry, a te ułożyć na sosie z pora.

Smacznego :-)

Rosti z polędwiczką wieprzową i porem


Dobre rady:
  • Patelnie z odłączaną rączką lub takie z metalowym uchwytem, które mogą być używane do zapiekania w piekarniku to doskonały i godny polecenia sprzęt. Koniecznie się w takie zaopatrzcie, bo są bardzo przydatne.
  • Jeśli nie jesteście w stanie wykonywać kilku czynności równocześnie zacznijcie od przygotowania rosti. Potem po ich odsączeniu z nadmiaru tłuszczu będziecie mogli je włożyć na chwilę do piekarnika wraz z polędwiczką i je podgrzać.

2 komentarze:

  1. Danie godne najlepszych restauracji, prezentacja również!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A tak szybko i łatwo się przygotowuje :-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...