Nie zdawałem sobie sprawy z tego jak por bywa przez ludzi nielubiany. Nie do końca znam przyczynę, bo znajome osoby mówią tylko o niechęci do jego spożywania i używania w kuchni, ale jak to często bywa prawdopodobnie niechęć wynika z nieznajomości.
W naszej kuchni por nie jest często spotykany. Kojarzy się przede wszystkim z włoszczyzną w zupie i surówkami, natomiast nie jako samodzielne danie lub chociaż jego główny składnik. A szkoda, bo por jest nie tylko smaczną roślina, ale również niezwykle zdrową. Ma sporo składników mineralnych (wapń, sód, potas, żelazo, fosfor) i witamin (A, B1, B2, C, E, PP). Obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu LDL, działa odtruwająco i wspomaga trawienie, stosowany zewnętrznie jest doskonały (podobnie jak cebula) na ukąszenia owadów.
Dzisiejsze danie to efekt wspólnego przygotowania dań, na które składają się por, ziemniaki i dowolne mięsiwo. Połączenie pora i ziemniaków jest wszystkim "porożercom" znane. Najczęściej spotyka się chyba w zupach oraz różnego rodzaju zapiekankach, gdzie ziemniaki występują w postaci plasterków lub znacznie częściej jako puree. Dodatkowe składniki bywają różne. Mam wrażenie ze najczęstszym towarzystwem dla pora i ziemniaków jest kurczak i ryba, dość często wędzona. Takie zestawienia znajdziecie choćby w zupie ziemniaczanej z wędzonym trewalem czy też tarcie zeimniaczanej z porem i szynką.
Zapraszam do obejrzenia pozostałych dań z pora, ziemniaków i mięsa. Zapraszają Mops, Zuzia i Panna Malwinna.
A jeśli szukacie pomysłów na wieprzową polędwiczkę zerknijcie również:
Polędwiczka wieprzowa pachnąca papryką
Polędwiczka wieprzowa z patelni
Pieczona polędwiczka wieprzowa z kuskusem i warzywami
Polędwiczka wieprzowa z szynką, jabłkiem i aromatycznym serem
Składniki (2 porcje):
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 250 g
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe pory
- 2 gałązki tymianku, same listki
- 50 ml mleka
- 150 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy, 1 łyżka sklarowanego masła - do smażenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Rosti (2 sztuki):
- 350 g ziemniaków
- olej rzepakowy – do smażenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
1. Ziemniaki obrać. Małe zostawić w całości, a duże podzielić na pół. Zagotować je, a po zawrzeniu osolić i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedzić i dokładnie wystudzić.
2. Po wystudzeniu ziemniaki zetrzeć na wiórki. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie
wymieszać.
3. Rozgrzać olej na patelni, z ziemniaków uformować 2 placuszki o grubości ok. 1 cm. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5
minut. Nie ruszać placków dopóki się nie zrumienią z jednej strony, aby się nie rozpadły. Gdy się zezłocą delikatnie przewrócić je na druga stronę i smażyć kolejne 5 minut. Gdy z obu stron rosti będą
złotobrązowe odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
5. Polędwiczkę oczyścić z tłuszczu i błonek. Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem zrumienić z każdej strony mięso. Po ściągnięciu patelni z palnika włożyć ją do piekarnika na 8-10 minut. Jeśli nie dysponujecie patelnią, którą można używać w piekarniku polędwiczkę przełóżcie na blaszkę do pieczenia. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z pieca i odłożyć na bok, aby odpoczęło przed krojeniem.
6. Gdy polędwiczka się piecze umyty i pokrojony w plasterki por zeszklić razem z posiekanym czosnkiem na oleju wymieszanym z masłem. Dodać listki tymianku, natkę pietruszki, mleko i śmietanę. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 6-8 minut, aż sos się zredukuje i stanie się kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Na talerzach ułożyć rosti, a na nich po połowie sosu. Polędwiczkę pokroić w plastry, a te ułożyć na sosie z pora.
Smacznego :-)
- Patelnie z odłączaną rączką lub takie z metalowym uchwytem, które mogą być używane do zapiekania w piekarniku to doskonały i godny polecenia sprzęt. Koniecznie się w takie zaopatrzcie, bo są bardzo przydatne.
- Jeśli nie jesteście w stanie wykonywać kilku czynności równocześnie zacznijcie od przygotowania rosti. Potem po ich odsączeniu z nadmiaru tłuszczu będziecie mogli je włożyć na chwilę do piekarnika wraz z polędwiczką i je podgrzać.
Danie godne najlepszych restauracji, prezentacja również!
OdpowiedzUsuńDziękuję. A tak szybko i łatwo się przygotowuje :-)
UsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńWygląda tak soczyście.
OdpowiedzUsuń