28 listopada 2014

Włoska sałatka z tuńczykiem i fasolą


Zapraszam na popularną we Włoszech sałatkę z fasolą i tuńczykiem. Różne rodzaje strączkowych zapewnią sytość przez długi czas. Poza tym podobnie jak tuńczyk są zdrowe, a to najważniejsze :-) Sałatkę przygotowuje się w kilka minut, równie szybko jak kanapkę. Spokojnie można przygotować ją rano przed pracą lub szkołą, a podczas przerwy cieszyć się wyśmienitym daniem.





Składniki (4 porcje):
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 mała cebula, czerwona
  • 1 słoik tuńczyka konserwowego (w sosie własnym lub oliwie) - ok. 250 g
  • 12 cienkich kromek ciabatty lub bagietki
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek

1. Zawartość puszek opłukać pod zimną wodą i odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Fasolę umieścić w misce razem z cebulą.

2. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, miętę, pietruszkę, tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na bok.

3. Kromki pieczywa opiec z obu stron. Można to zrobić na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku.

4. Na talerzyki nałożyć sałatkę oraz po 3 kromki pieczywa.

Smacznego :-)




1 komentarz:

  1. Sałatka z fasolą i tuńczykiem jest też świetna na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...