01 grudnia 2014

Makaron z cukinią

Zapraszam na makaron. Słodziutki dzięki cukinii, pikantny dzięki papryczce chili. Całości dopełnia oczywiście dobrej jakości parmezan, bez niego nie sposób się obejść. Szybkość przygotowania i niebanalny smak, to zaleta dań makaronowych. Jest to bardzo ważne gdy wracamy ze szkoły lub pracy ciemną nocą, czyli teraz już po godzinie szesnastej :-)





Składniki (2 porcje):
  • 1 cebula, pokrojona w półplasterki
  • 1 papryczka chili, pozbawiona nasion i pokrojona w półplasterki
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • garść płatków parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej bazylii 
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
  • 2 porcje dowolnego makaronu (np.  spaghetti)





1. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i papryczkę, przez 2-3 minuty, aż cebula się ładnie zeszkli.

2. Na patelnię dodać cukinię i dusić przez kolejne 10-15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. W międzyczasie ugotować spaghetti w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlać pół szklanki wody, w której gotował się makaron.

4. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem, dobrze wymieszać i podgrzać razem przez 1-2 minuty.  Dodać, w zależności od potrzeby, odrobinę wody, w której wcześniej gotowany był makaron. Wymieszać z bazylią i parmezanem. Natychmiast podawać.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Oj, Ty wiesz co dobre. Takie makarony lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super dzięki za pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...