09 grudnia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Dzisiaj proponuję jesienną zapiekankę z brukselką. Małe kapustki są akurat dostępne w każdym sklepie więc szkoda nie skorzystać. Nawet jeśli wydaje się Wam, ze nie lubicie brukselki dajcie szansę jej pieczonej wersji. Smakuje kompletnie inaczej niż w zupie :-)
Po raz pierwszy upiekłem brukselkę dwa lata temu i od tamtego czasu polubiłem to czego przez wiele lat unikałem Jestem więc żywym dowodem, że brukselki można omijać przez lata szerokim łukiem, a następnie upiec i zajadać ze smakiem :-)

Zapraszam również na inne dania z brukselką:

Gratin z szynką i brukselką

Sałatka z pieczonej brukselki

 



Składniki (2-3 porcje):
  • 300 g świeżej brukselki
  • 300 g umytych ziemniaków
  • 40 g sera cheddar, startego
  • 20 g parmezanu, startego
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 2 jajka
  • 80 ml tłustego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki - do podania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier - do smaku
  • olej roślinny - do smażenia



1. Brukselkę pozbawić uszkodzonych listków i umyć. Zagotować wodę, ugotować brukselkę wraz ze szczyptą soli i cukru. 7 minut powinno wystarczyć. Ugotowaną odcedzić i umieścić w misce lodowatej wody, po chwili odcedzić i pozostawić na sitku.

2. Na patelni z odrobiną oleju zrumienić boczek pokrojony w 1 cm paski. Ściągnąć go na papierowy ręcznik zostawiając tłuszcz na patelni.

3. Ziemniaki ze skórką pokroić w 2 cm kostkę (opcjonalnie można je obrać). Podsmażyć je na patelni z tłuszczem pozostałym po smażeniu boczku. Można dolać niewielką ilość oleju gdyby było go za mało.

4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ubić jajka z mlekiem, doprawić pieprzem i gałką.

5. W naczyniu żaroodpornym umieścić brukselkę oraz ziemniaki z boczkiem. Posypać wymieszanymi serami i zalać masą jajeczną. Piec ok. 15 minut, aż sos się zagęści, a ser zrumieni.



6 komentarzy:

  1. Tak brukselki nie jadłam,muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto. Smakowała również na zimno następnego dnia w pracy :-)

      Usuń
  2. A ja na przekór wszystkim, brukselkę uwielbiam od dziecka! Pieczonej jeszcze nie jadłam. Fajna ta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie byłam fanką brukselki, ale ponieważ uwielbiam wszelkie zapiekanki ziemniaczane, właśnie się skusiłam i wypróbowałam przepis. Pychota! :D Zmieniłam trochę sos, zamiast mleka jogurt naturalny+zioła prowansalskie i curry i przyznaję, że chętnie bym zjadła całą porcję! Niestety muszę zostawić coś dla chłopaka na obiad ;)

    Pozdrawiam,
    Zuza

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można użyć mrożonej brukselki ? Bo o tej porze roku jak widzę w sklepie brukselke to mam wrażenie że jest poprostu stara i niesmaczna.
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Zimą musimy bazować na mrożonych warzywach, ale jak Ci zasmakuje to powtórz koniecznie ze świeżą :-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...