19 grudnia 2014

Bagietka z oliwkami i boczkiem

Dzisiejsza propozycja to niesamowicie smaczne i aromatyczne pieczywko, które naprawdę szybko znika ze stołu. Chrupiące, ale wilgotne - doskonale nada się na kanapki oraz jako dodatek do obiadu. Troszkę roboty przy nim jest, ale naprawdę warto.




Składniki (3 małe bochenki):
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g semoliny
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 320 g ciepłej wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 200 g boczku
  • 200 g oliwek, mieszanych
  • 2 łyżki świeżych listków szałwii, posiekanych
  • odrobina oliwy - do smażenia




1. Boczek pokroić w kostkę. Na odrobinie oliwy podsmażyć go, a gdy zacznie się robić chrupiący dodać na patelnię oliwki i smażyć jeszcze 2 minuty. Zestawić patelnię z palnika, całość wymieszać z posiekaną szałwią i przełożyć na talerzyk, aby ostygło.

2. Mąkę wymieszać z semoliną i pokruszonymi drożdżami. Dodać sól, oliwę i wodę. Zarobić wstępnie ciasto, a następnie wyrabiać je przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do blatu. W ostatniej fazie wyrabiania dodać do niego boczek z oliwkami i wyrabiać dalej, aż się równomiernie wymieszają z ciastem. Unikać zbytniego podsypywania mąką. Ciasto będzie mocno wilgotne i do rąk lepić się będzie z pewnością. Do blatu nie powinno :-)

3. Oprószyć mąką miskę i ułożyć w niej wyrobione ciasto. Nakryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po jej upływie oprószyć lekko mąką blat, wyjąć ciasto z miski i uformować na blacie kulę. Ponownie ułożyć w misce na kolejne 30 minut.

4. Po tym czasie należy przystąpić do formowania bochenków. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować prostokątny, podłużny bochenek. Ułożyć na blaszce 3 bochenki obok siebie, oprószyć je mąką i ponacinać w poprzek ostrym nożem lub żyletką na głębokość ok. 1 cm. Blaszkę z chlebkami nakryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

5. Po 30 minutach wyrastania nadszedł czas na nagrzanie piekarnika do temperatury 250 stopni. Gdy minie godzina wyrastania i piekarnik będzie nagrzany należy skropić jego dno wodą (lub wrzucić na jego dno 2 kostki lodu). Włożyć szybko blaszkę z bochenkami, zamknąć piekarnik i skręcić temperaturę do 230 stopni. Piec chlebki przez ok. 30-35 minut, aż będą mocno rumiane. Po wyjęciu z pieca opukać dno bochenków. Gdy wydają głuchy odgłos są z pewnością gotowe :-)

Smacznego :-)

Źródło: DOUGH Richard Bertinet

2 komentarze:

  1. Mniam, musiały pachnieć obłędnie!
    Bardzo mi się takie dodatki do bagietki podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne,właśnie pałaszujemy.Na stałe zagości w moim notatniku.To mój pierwszy komentarz,ale nie pierwszy przepis z twojego bloga .Pozdrawiam.Alina.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...