22 grudnia 2014

Jesiotr zapiekany z pomidorami

Do niedawna nie byłem wielkim zwolennikiem ryb, ale gdy nauczyłem się je przygotowywać zmieniłem zdanie. Dziś kolejne danie z rybą, bo ostatnio często gości ona na moim stole. Danie proste, ale bardzo aromatyczne i jak to z rybą, bardzo szybkie w przygotowaniu. Konsumenci twierdzili, że doskonale nadało by się nawet na wigilijną kolację. 
Niezależnie od tego kiedy je podacie, to smak zostanie na pewno w pamięci. Moją wersję przygotowałem z jesiotrem, którego mięso jest bardzo smaczne i niezwykle delikatne. Możecie go zastąpić inną rybą, która ma zwarte mięso. Krewetki argentyńskie również można zastąpić innymi, na przykład tygrysimi.


 

Składniki (2 porcje):
  • 300 g jesiotra, filet bez skóry
  • 10 krewetek argentyńskich
  • 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 fenkuł, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1 łyżeczka kolendry, rozgniecionej w moździerzu
  • 100 ml białego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki panierki panko (lub zwykłej bułki tartej)
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek - do smażenia




1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać  fenkuł i cebulę, smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać czosnek i kolendrę. Smażyć kolejne 5 minut.

2. Wlać wino i odparować połowę. Dodać puszkę pomidorów, szafran, liść laurowy, koncentrat. Wszystko wymieszać i dusić przez 10 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

3. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.

4. Dodać 1 łyżkę natki oraz sok z cytryny i wszystko wymieszać. Delikatnie włożyć kawałki ryby i krewetki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 4 minuty. Potrząsać patelnią, a nie mieszać żeby ryba się nie rozpadła.

5.  Sos z ryba przełożyć do dwóch naczyń żaroodpornych o wielkości porcji lub jednego większego. W miseczce wymieszać panierkę, pozostałą natkę oraz ser i posypać wierzch potrawki.

6. Zapiekać zapiekankę przez ok. 20 minut do momentu, aż posypka się ładnie zrumieni.

Smacznego :-)


2 komentarze:

  1. O kurczę, ale pachnie z tej kokilki! To jedno z takich dań, które powodują łatwiejsze trawienie zimowych anomalii pogodowych. Tak myślę, bo nie jadłam, choć mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...