04 listopada 2014

Mocno czekoladowe BROWNIE z orzechami

Nie jestem jakimś wielkim fanem słodkości, więc gdy już na coś mam ochotę to musi być niepowtarzalne :-) Dziś proponuję pyszne, niesamowicie czekoladowe brownie z gorzką i białą czekoladą. Do tego chrupiące orzechy i łamiąca słodycz żurawina. Nie rozpisuję się tylko wracam do konsumpcji :-)


Mocno czekoladowe brownie


Składniki:
  • 200 g masła, plus dodatkowo odrobina do wysmarowania blaszki
  • 175 g białego cukru
  • 175 g brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich lub pecan (może być ich mix)
  • 70 g suszonej żurawiny


czekoladowe brownie najlepsze


1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Wysmarować blaszkę o wymiarach 17x33cm (lub 20x30cm) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby jego końce wystawały lekko nad blaszkę (będzie łatwiej wyciągnąć z niej ciasto).

2. Masło stopić w rondelku na małym ogniu, nie doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z ognia i dodać stopniowo cały cukier, ciągle mieszając, aż składniki się dobrze połączą.

3. W dużej misce ubić mikserem całe jajka, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodawać stopniowo masło z cukrem, ciągle mieszając. Utrzeć na jednolitą, gładką masę. Następnie przesiać przez sitko na górę masy mąkę i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać. Schować do lodówki na 10 minut.

4. Pociąć czekoladę w 1,5 cm kwadraty, a orzechy na połówki. Razem z żurawiną wszystko wmieszać w kakaową masę wyjętą z lodówki. Przełożyć ciasto do blaszki, równomiernie rozprowadzając za pomocą szpatułki.
Piec przez 25-30 minut na środkowej półce. Ciasto powinno mieć z góry chrupiącą skórkę, ale w środku nie powinno być "przepieczone". Aby sprawdzić czy brownie jest gotowe, najlepiej jest je wyciągnąć po 25 minutach i potrząsnąć blaszką. Jeśli środek będzie latał jak galareta to znaczy, że ciasto wymaga dopieczenia.

5. Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto zostawić do wystygnięcia na 10 minut, Następnie delikatnie wyciągnąć je z blaszki i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia. Ciasto pokroić na kwadraty i serwować według upodobania: ze szklankę mleka, lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego :-) 


najlepsze czekoladowe brownies

7 komentarzy:

  1. Smakuje "tyż" cudnie. Polecam;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto super wygląda, ale mam pytanie co do blaszki. Zawsze mi się wydawało, że wykładamy papierem, żeby nie brudzić formy. A tu masło na blachę i na to papier, jak dla mnie to trochę bez sensu - wolałabym samo masło albo masło + odrobina bułki tartej. Bo że brownie przyklei się pięknie do suchego papieru, to fakt, próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Blaszki nie wykłada się papierem, aby jej nie brudzić. Myślę, że każdy ma dostęp do wody i może blaszkę umyć.
      Chodzi o to, aby łatwo wyjąc ciasto z blaszki, bez jego uszkodzenia, a dzięki papierowi można to zrobić jednym ruchem.
      Masło i papier są bez sensu tylko do momentu, aż się zrobi to pierwszy raz. Natłuszczenie formy pomaga dobrze wyłożyć blaszkę papierem, papier się nie przesuwa i dobrze przylega do blachy.

      PS. Mozna używać to co się woli, czy akurat to jest lepsze od innych opcji - nie dyskutuję, każdemu wg potrzeb...

      Usuń
  3. Mmm, ja lubię słodkie... A takie słodkie to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebiańskie ciasto! I jaka piękna patera :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...