06 listopada 2014

Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo

Mimo, że bardzo lubię soczewicę rzadko ją jadam, bo nie wpada mi w dłonie podczas przygotowywania posiłków. Szkoda, bo poza faktem, ze jest naprawdę smaczna jest jednym z najzdrowszych nasion. Ma sporo białka i błonnika, a także witamin i minerałów. porcja soczewicy zaspokaja połowę zapotrzebowania na żelazo. Oprócz suchych nasion dostępna jest również w wersji puszkowej, co znacznie skraca czas przygotowywania śniadania lub obiadu. Wystarczy ja odcedzić,przepłukać i składnik sałatki gotowy.
Oprócz wspomnianej soczewicy znajdziecie w potrawce paprykowe chorizo, szpinak i coś co jest dla mnie nowością. Podsmażone plastry pietruszki, które wyglądem do złudzenia przypominają ziemniaki. Smak rewelacja, będę częściej gościł pietruszkę lub pasternak na moim stole.


Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo



Składniki (2 porcje):
  • 3 średnie pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 150 g kiełbasy chorizo lub innej paprykowej 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 puszka zielonej soczewicy 
  • 150 g młodych liści szpinaku (baby szpinak) 
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku 
  • oliwa z oliwek – do smażenia


Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo


1. Pietruszkę i kiełbasę obrać, a następnie pokroić w 5 mm plastry.

2. Sporej wielkości rondel lub patelnię rozgrzać wraz z odrobiną oliwy. Na średnim ogniu obsmażyć z obu stron plastry pietruszki, tak aby zmieniły lekko kolor (5 minut powinno wystarczyć).

3. Dodać chorizo, zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut, aż kiełbasa będzie chrupiąca, a pietruszka ładnie się skarmelizuje. Jeśli kiełbasa puści bardzo dużo tłuszczu można zlać go odrobinę, odchudzając w ten sposób danie.

4. Zmniejszyć moc palnika na średnią, dodać umyte listki szpinaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażyć, aby szpinak stracił na objętości. Następnie dodać odsączoną i opłukaną soczewicę, sos Worcestershire i wszystko razem podgrzać przez 2-3 minuty, aby soczewica nasiąkła smakiem chorizo. Doprawić ewentualnie do smaku.

5. Podawać jako samodzielne danie albo w mniejszej ilości jako przystawkę.

 Smacznego :-)



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe składniki są w tej potrawce. Rzeczywiście nabrałam się i myślałam, że te plastry to ziemniaki ;) Przepis na pewno do wypróbowania, szczególnie że kocham chorizo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wrzucam do zakładek i koniecznie wypróbuję. Też myślałam, że to ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zbyt rzadko wykorzystujemy w kuchni korzeń pietruszki... Żeby to zmienić zapisałam przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...