06 listopada 2014

Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo

Mimo, że bardzo lubię soczewicę rzadko ją jadam, bo nie wpada mi w dłonie podczas przygotowywania posiłków. Szkoda, bo poza faktem, ze jest naprawdę smaczna jest jednym z najzdrowszych nasion. Ma sporo białka i błonnika, a także witamin i minerałów. porcja soczewicy zaspokaja połowę zapotrzebowania na żelazo. Oprócz suchych nasion dostępna jest również w wersji puszkowej, co znacznie skraca czas przygotowywania śniadania lub obiadu. Wystarczy ja odcedzić,przepłukać i składnik sałatki gotowy.
Oprócz wspomnianej soczewicy znajdziecie w potrawce paprykowe chorizo, szpinak i coś co jest dla mnie nowością. Podsmażone plastry pietruszki, które wyglądem do złudzenia przypominają ziemniaki. Smak rewelacja, będę częściej gościł pietruszkę lub pasternak na moim stole.


Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo



Składniki (2 porcje):
  • 3 średnie pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 150 g kiełbasy chorizo lub innej paprykowej 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 puszka zielonej soczewicy 
  • 150 g młodych liści szpinaku (baby szpinak) 
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku 
  • oliwa z oliwek – do smażenia


Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo


1. Pietruszkę i kiełbasę obrać, a następnie pokroić w 5 mm plastry.

2. Sporej wielkości rondel lub patelnię rozgrzać wraz z odrobiną oliwy. Na średnim ogniu obsmażyć z obu stron plastry pietruszki, tak aby zmieniły lekko kolor (5 minut powinno wystarczyć).

3. Dodać chorizo, zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut, aż kiełbasa będzie chrupiąca, a pietruszka ładnie się skarmelizuje. Jeśli kiełbasa puści bardzo dużo tłuszczu można zlać go odrobinę, odchudzając w ten sposób danie.

4. Zmniejszyć moc palnika na średnią, dodać umyte listki szpinaku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażyć, aby szpinak stracił na objętości. Następnie dodać odsączoną i opłukaną soczewicę, sos Worcestershire i wszystko razem podgrzać przez 2-3 minuty, aby soczewica nasiąkła smakiem chorizo. Doprawić ewentualnie do smaku.

5. Podawać jako samodzielne danie albo w mniejszej ilości jako przystawkę.

 Smacznego :-)



5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe składniki są w tej potrawce. Rzeczywiście nabrałam się i myślałam, że te plastry to ziemniaki ;) Przepis na pewno do wypróbowania, szczególnie że kocham chorizo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wrzucam do zakładek i koniecznie wypróbuję. Też myślałam, że to ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zbyt rzadko wykorzystujemy w kuchni korzeń pietruszki... Żeby to zmienić zapisałam przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. The inclusion of this "00" isn't a constructive for gamers although because it strikes the home edge additional in favor of the casino. 바카라사이트 Some make use of unique guidelines that favor gamers, while others have fewer numbers on the wheel that positively change the odds within the game. Even when you solely ever play roulette online at no cost, it could possibly} nonetheless be rewarding to check out a few of} variations to see which one you take pleasure in taking part in} for enjoyable probably the most.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...