27 lutego 2012

Tarta ziemniaczana z porem i szynką

Kolejna propozycja z książki, z której zrobiłbym najchętniej wszystko. Mowa o The Hairy Bikers' Perfect Pies . Tarta z ziemniaków w plasterkach, z porem i szynką w delikatnym, śmietanowym sosie. Trzeba zwrócić uwagę na rodzaj śmietany. Powinna być to bardzo tłusta i gęsta śmietana. U nas można wykorzystać np. śmietanę 36 % Piątnicy lub 30 % Presidenta. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

ziemniaczana tarta z porem i szynką




Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1 kg mącznych, obranych ziemniaków
  • 25 g masła
  • 2 średnie pory (białe i jasnozielone części)
  • 200 g wędzonej szynki
  • 400 g  gęstej śmietany 36% lub 30 % (nie kremówki)
  • świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz - do smaku
  • opcjonalnie - 50 g  startego żółtego sera

Zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera kruche ciasto. Szczegóły dotyczące wykonania kruchego ciasta można znaleźć w poście dotyczącym tarty porowo-ziemniaczanej.
Rozwałkowane ciasto umieścić w formie do tarty (średnica ok. 25 cm), dokładnie docisnąć boki, w taki sposób, aby ciasto wystawało 4 mm  ponad krawędź blaszki. Przykryć blaszkę z ciastem folią i umieścić na 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni (górna i dolna grzałka).
Zagotować w szerokim garnku wodę. Ziemniaki pokroić na plastry o grubości 5 mm i wrzucić je do gotującej się wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i przelewać zimną wodą, aż całkiem się schłodzą.
Pokrojony w półplasterki por poddusić na maśle, aż zmięknie, ale nie zarumieni się (ok. 5 min). Szynkę pokroić w grubszą kostkę.
Przygotować sos - ze śmietany, sporej ilości gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Ziemniaki nie były wcześniej doprawiane, wiec wchłoną przyprawy.
Wyciągnąć blaszkę z ciastem z lodówki. Ułożyć na spodzie warstwę ziemniaków, na to pora i szynkę. Rozsmarować warstwę sosu. Następnie ponownie ułożyć ziemniaki , pora i szynkę. Znów posmarować sosem. Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków i posmarować resztą sosu, aby wniknął miedzy warstwy warzyw.
Piec 45-55 minut (piekłem 50), aż wierzch tarty ładnie się zarumieni i ziemniaki będą miękkie. Opcjonalnie proponuję na 5 minut przed końcem pieczenia posypać jej wierzch tartym serem. Ja uwielbiam zapieczony ser, wiec nie mogłem się powstrzymać.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić odpocząć tarcie około 10 minut. To spowoduje, że sos śmietanowy stężeje. Smacznego :-)
 
Zapraszam również na inne tarty:
Quiche lorraine


Ziemniaczana tarta z porem i szynką

Ziemniaczana tarta z porem i szynką

8 komentarzy:

  1. Czyli mówisz, że warto kupić tę książkę? Mam już od dawna na swojej liście na Amazon i teraz będę składała jakieś zamówienie (wybranie tylko 3-4 książek graniczy z cudem!). Uwielbiam wszystkiego rodzaju tarty i paje, więc może się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bombowa, zawiera cała masę smakołyków (również tych słodkich :-))
      W tym tygodniu coś jeszcze o niej napiszę.
      1 marca wychodzi też ich nowa książka "The Hairy Bikers' Big Book of Baking". Mam na nią ogromną chęć, ale nie kupię tylko jej (przyczyny praktyczne - koszt przesyłki i faktyczne - tak jak piszesz, nie da rady kupić jednej, bo chce się mieć wszystkie)

      Usuń
    2. Chyba ją kupię, już dodałam do koszyka. Ja mam to szczęście, że przez część roku mieszkam w Anglii, więc mam darmową wysyłkę. Potem tylko trzeba dobrze spakować walizki ;)

      Usuń
    3. Masz szczęście, bo masz dostęp do oryginalnych składników. Ja muszę szukać zamienników, ale Polak potrafi ;-)
      Do Polski wysyłają gratis od 25 funtów. To nie problem zgromadzić 2-3 książki. Problem jest jak w koszyku masz już 6 i nie wiesz, którą wyrzucić :-)

      Usuń
  2. bardzo lubię zapiekanki ziemniaczane, więc tarta jak znalazł :) przypieczony wierzch i kremowe wnętrze.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś wcinałem namiętnie zapiekanki ziemniaczane. Teraz mam fazę tart, ale ziemniaki w tarcie tez są doskonałym pomysłem - zarówno jako puree jak i w kawałkach...

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...