08 lutego 2012

Kremowe pancakes z ricotty

Dopadła mnie klątwa. Musiałem pozbyć się zęba, co dla osoby lubiącej przeżuwać, niesie za sobą pewne (na szczęście krótkotrwałe) ograniczenia. Przerzuciłem się na potrawy rozpływające się w ustach, a to znaczy - żadnych chrupiących pyszności :-/ 
Pierwszym posiłkiem byłe tarte jabłko - ostatni raz jadłem chyba w podstawówce. Pyszne, ale...  No właśnie, ale długo bym na takiej diecie nie pociągnął, a poza tym jak pisać na blogu o tarciu jabłka?? ;-)
W lodówce miałem ricottę wymagającą natychmiastowej konsumpcji i zacząłem się zastanawiać co z niej zrobić. Chrupiące tarty odpadły, na wałkowanie ciasta na tortellini nie miałem siły i w końcu wpadł mi w ręce przepis na kremowe pancakes z ricotty. Okazało się, że są naprawdę puszyste, wspaniale pachną wanilią i zjedzenie ich nie zajęło mi nawet dużo czasu - w sumie tyle ile przygotowanie (kwadrans). Doskonały i szybki pomysł na śniadanie, obiad czy kolację.

Kremowe pancakes z ricotty


Składniki (8 placuszków):


  • opakowanie 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 125 ml mleka
  • tłuszcz do smażenia


W misce mieszamy dokładnie ser, mleko, żółtka, cukier i wanilię (ja pomogłem sobie mikserem). Białka jajek ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do masy serowej. Następnie, po wmieszaniu piany, dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć gładką i puszystą konsystencję, nie powinno się zbytnio rozpływać na patelni.
Naleśniki smażymy na tłuszczu z 2 stron na niewielkim ogniu. Spożywamy z dodatkiem ulubionych słodkości. Ja wybrałem serek waniliowy, bo nie wymaga gryzienia :-) Ale jak dojdę do siebie to zasypię je całą masą owoców. Smacznego...

PS. Przepis pochodzi z bazy przepisów chefkoch.de

3 komentarze:

  1. Jak z ricottą to biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Robiłam kiedyś podobne, ale z dodatkiem mascarpone. Również pyszne, ale nieco bardziej kaloryczne ;)

      Usuń
  2. robiłam podobne - rzeczywiście pyszne i rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...