26 lutego 2012

Mini tarty z pesto, mozzarellą i suszonym pomidorem

Mała i szybka propozycja na śniadanie - dla tych, którym przejadł się chlebek i płatki. Oczywiście goście na imprezie też będą zadowoleni ;-)

Mini tarty z pesto, mozzarellą i suszonym pomidorem



Składniki (6 porcji):


  • 6 pomidorów suszonych, w oleju
  • 1 kulka mozzarelli osączonej z zalewy
  • 6 łyżeczek pesto alla genovese
  • czubrica zielona (do posypania)
  • kilka czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • opakowanie ciasta francuskiego

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta wykroić duże okrągłe placuszki (12-15 cm), umieścić je na papierze do pieczenia. Posmarować oliwą. Piec 4-5 minut, aż zaczną się delikatnie złocić. Wyciągnąć je z pieca, temperaturę obniżyć do 200 stopni.
Placki, w części środkowej, delikatnie spłaszczyć łyżką. Każdy posmarować łyżeczką pesto, na nim ułożyć kawałek mozzarelli, oliwkę i suszonego pomidorka. Piec ponownie około 5 minut, aż ser się roztopi. Po wyciągnięciu posypać zieloną czubricą. Smacznego :-)
 
Zapraszam również na inne tarty:
Quiche lorraine
Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen 
Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu
Ziemniaczana tarta z porem i szynką 
Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Tarta porowo-ziemniaczana z serową niespodzianką

5 komentarzy:

  1. ojej ;]
    urocze ;] uwielbiam mozzarellę.

    OdpowiedzUsuń
  2. o to to! właśnie na to mam ochotę, chyba wyjdę zaraz do sklepu, choć śniegiem sypie w oczy niemiłosiernie. proste, szybkie, znakomite na imprezę - zapisuję w zakładkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie szybkość jest zaletą wszystkich smakołyków z gotowego ciasta francuskiego. A kombinacji tyle, że nigdy ich wszystkich nie spiszemy :-)

      Usuń
  3. proste, szybkie i jakie smakowite :) ahh, zaczynam głodnieć :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...