26 czerwca 2012

Szybki chleb bez drożdży - Soda bread

Dziś proponuję upieczenie niezwykle szybkiego chleba. Jest to doskonała propozycja na te dni, gdy sklepy są zamknięte, pieczywa w domu nie ma, a do drzwi pukają niespodziewani goście. 
Chleb, mimo że bez zakwasu i drożdży, jest całkiem smaczny, choć nie będę ukrywać, że tradycyjnego nie przebije. Ma natomiast tą zaletę, że w nieco ponad 30 minut mamy cieplutki, gotowy do jedzenia bochenek. Ja upiekłem go jako dodatek do kremu z cukinii (przepis już jutro), ale resztki świetnie smakowały mi również z twarogiem i dżemem. Nie wymaga wyrabiania, wystarczy wszystko wymieszać i lekko zagnieść w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanie ciasta trwa 3 minuty, pieczenie pół godziny - chleb był gotowy w tym samym czasie co zupa.

Przepis z programu  Baking Made Easy

błyskawiczny chleb bez drożdży


Składniki:
  • 370 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej)
  • 130 g mąki pszennej razowej
  • 40 g roztopionego masła 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka melasy (można zastąpić miodem)
  • 340 g maślanki


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Sypkie składniki wymieszać, wlać gorące masło i maślankę. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie lekko zarobić, aby ciasto było jednolite. Z ciasta uformować kulę, którą umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dwa głębokie wgłębienia "na krzyż". Gotowy bochenek oprószyć mąką i piec około 30-35 minut.
Smacznego :-)

chleb bardzo szybki bez drożdży
Smakołyki na pikniki

19 komentarzy:

  1. hmmm chleb bez drożdży? jak widać można:) apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam robiłem pierwszy raz i pewnie kiedyś powtórzę.

      Usuń
  2. piekłam kiedyś z podobnego przepisu
    połasiłabym się na resztki z twarogiem i dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze tego z sodą i dopóki nie będę zmuszona to raczej nie będę próbować ;) Wolę na drożdżach zrobić (mam zawsze paczkę drożdży w proszku na półce i przepis, dzięki któremu chleb postaje w 1,5h) w takich sytuacjach. A teraz mam bochenek pszenno-żytniego na zakwasie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze tradycyjne chleby są smaczniejsze, ale co pół godziny to nie półtorej ;-) Kiedyś na głodniaka piekłem bułeczki na drożdżach, myślałem normalnie, że oszaleję od tych zapachów :-D

      Usuń
    2. A ja nie znoszę smaku drożdży w chlebie. Upiekłam raz chleb i był pyszny tak długo jak był ciepły. Jak tylko ostygł przestał mi smakować i męczyłam się z nim bardzo długo zanim zniknął. Nie mam doświadczenia, ani odwagi bawić się z zakwasem, więc chyba wypróbuję ten przepis. Wiecie tylko, czy można zastąpić maślankę Szwedzkim filem?

      Usuń
  4. Często robiłam ten chleb w początkach mojego "chlebotwórstwa". Faktycznie, jest prosty i smaczny, więc czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, słyszałam o chlebie na sodzie, ale jeszcze nigdy go nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry po upieczeniu czy po np. dwóch dniach też?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mrożę chleby, więc nie wiem jaki jest po dwóch dniach bez mrożenia :-)

      Usuń
  7. Mi byłoby szkoda energii...

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zastapić maślankę jogurtem naturalnym? Dopiero zaczynam przygodę z chlebami więc nie mam pojęcia czy maślanka jednak musi zostać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie zastępował, bo maślanka jest jednak mniej kaloryczna i moim zdaniem lepiej znosi wysokie temperatury niż jogurt.

      Usuń
    2. Maślanke można zastąpić jedynie kefirem lub zakwasem do żurku. I nie chodzi tu o kalorycznosc czy wysokie temperatury, ale o kwas i bakterie w nich zawarte, bez których ciasto nie "ruszy" :)

      Usuń
  9. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, ale mam mały problem, zawsze jest niedopieczony w środku, gdzie robię błąd?

    OdpowiedzUsuń
  10. przegladajac bloga wpadlam na ten przepis poszlam do kuchni i upieklam ten chlebek w czasie gdy gotowala mi sie zupka - rewelacja - napewno czesto go upieke - resztki na kolacje zjadlysmy z coreczka z dzemikiem - pYSZNY...widzialam drugi przepis i piwem - rowniez sprobuje - dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  11. A trzeba Dodać maślankę ?

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...