18 czerwca 2012

Sałatka z melonem, kurczakiem i gorgonzolą

Po mało odpoczynkowym weekendzie (bieg na 10 km w 30 stopniowym skwarze) nie bardzo ma się ochotę na stanie przy garach. Jako, że lodówka prawie pusta i do zagospodarowania miałem tylko ubiegłotygodniowe resztki, powstała sałatka podobna do tej z zeszłego tygodnia. Podobna treścią, ale zupełnie odmienna smakiem. Gorąco polecam :-)


sałatka z melonem, nerkowcem i wędzonym kurczakiem


Składniki (2 porcje):
  • 2 spore garści dowolnej sałaty lub mixu sałat (rukola, roszponka, lodowa, radicchio)
  • 1 melon Galia, dojrzały
  • 1 wędzona pierś kurczaka
  • kilka łyżeczek sera gorgonzola, słodkiego - dolce
  • 1 garść orzechów orzechów nerkowca, podprażonych na suchej patelni
  • dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, sok z połówki cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek


W miseczce ułożyć sałatę, polać ją częścią dressingu. Na niej ułożyć pokrojone pierś i melona oraz kawałki gorgonzoli. Posypać nerkowcami i polać resztą dressingu.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Ja ostatnio odkryłam połączenie melona z camembertem, więc pewnie jego użyłabym zamiast gorgonzoli :) Wygląda bardzo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z camembertem jeszcze nie odkryłem, więc zgapię :-)

      Usuń
  2. bardzo mi się podobają składniki! jak dla mnie idealna

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poproszę o jakąś alternatywę dla melona i orzechów nerkowca :) i dopiero mogę się pokusić o sałateczkę :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...