10 czerwca 2012

Młoda kapusta z chorizo i grzybami

Młoda kapustka już dawno za mną chodziła. Za każdym razem gdy widziałem ją na Hali Targowej to miałem na nią ochotę, ale w danej chwili to sezon szparagowy, to szpinak na tapecie - zawsze wszystkie warzywa przeciwko mnie i kapuście.
No, ale mężczyzna stanowczym musi być i w końcu zapakowałem ją do torby i upichciłem - co widać poniżej :-)
Pomysł inspirowany przepisem z Blogu Flowerka.


młoda kapusta z chorizo i grzybami

 
Składniki (3-4 porcje):


  • 800 g młodej kapusty, poszatkowanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g chorizo
  • 100 g boczku wędzonego
  • 3 kapelusze pieczarek
  • 3 kapelusze podgrzybków (świeże lub mrożone)
  • 2 łyżki suszonych płatków pomidorów
  • masło do smażenia - 1 łyżka
  • mały pęczek koperku, posiekany
  • 12 małych, młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku, słodkiej
  • sól, pieprz - do smaku


Przygotować składniki. Pokroić: kapustę w paski (poszatkować), cebulę w średnią kostkę, chorizo w półplasterki, boczek w kostkę, grzyby w grube plastry.
Ugotować w osolonej wodzie młode ziemniaczki. Odcedzić.
W drugim garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim chorizo i boczek. Gdy wytopią tłuszcz dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) oraz grzyby - smażyć minutkę. Dodać partiami kapustę i smażyć, aż nieco opadnie. Podlać szklanką wody, dodać płatki pomidorów, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i gotować dalej bez przykrycia (mieszając), aż kapusta będzie miękka, a nadmiar sosu odparuje (ok. 10 minut). Pod koniec gotowania dodać do garnka z kapustą ugotowane ziemniaki i 2/3 koperku.
Całość podać w miseczkach lub głębokich talerzach, posypać resztą koperku.
Smacznego :-)

młoda kapusta z chorizo i grzybami


Młoda kapusta

7 komentarzy:

  1. A propos kapusty, to ja mam świetny przepis na krem z młodej kapusty właśnie. Mam zamiar go zrobić w najbliższym tygodniu ;)
    Nie ma to jak młode warzywa, z kapustą i ziemniaczkami na czele. W każdym wydaniu są doskonałe! Ale o tym żeby dorzucić chorizo do kapusty to bym w życiu nie pomyślała :)

    Udanej niedzieli,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czekam na zamieszczenie przepisu. Chętnie spróbuję coś nowego :-)

      Usuń
  2. BARDZO ORYGINALNE POŁĄCZENIE!nie przyszłoby mi do głowy, żeby dać chorizo do kapustki...Właściwie kapustę robię zawsze w ten sam sposób i nie "unowocześniam", ale bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka już moja wada, że ciężko mi cokolwiek zrobić zawsze w ten sam sposób ;-)
      Nie jestem w stanie trzymać się przepisów, kombinuję i stąd ten blog, żebym sam wiedział co wykombinowałem :-D

      Usuń
  3. Super pomysł i musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...