20 czerwca 2012

Chrupiący, pachnący chleb

To chlebek, który pewnie wiele osób już piekło albo chociaż widziało go w sieci. Bardzo często można go spotkać na blogach i nie ma się co dziwić, bo jest rewelacyjny. Pracy wymaga niewiele, wymaga natomiast odrobinę czasu, ale nie naszego tylko dla siebie :-) 
Ja piekłem ten chleb już wiele razy i ta wersja, którą Wam przedstawię, smakowała mi najbardziej. Najgorsze w całej produkcji tego bochenka jest to czekanie na jego ostygnięcie, bo cała masa zapachów atakuje nas już, gdy tylko garnek z chlebem trafi do piekarnika. Przyznam się szczerze, że nie raz zdarzało mi się go jeść mocno ciepłego (zresztą, o ile pamiętam, te zdjęcia też przedstawiają ciepły chlebek). Bywało tak, że chłodziłem go na balkonie, na mrozie wzbudzając ogromne zainteresowanie sikorek!
Jako dodatków do niego używałem wielu różnych składników, w każdej wariacji chleb jest po prostu bombowy. W tej poniżej dodałem po 40 g każdego składnika, a były nimi: suszone pomidorki, czarne oliwki oraz sery - feta, gouda i mimolette. W tej kombinacji bochenek jest po prostu nieziemski :-)


chrupiący chleb, okrągły bochenek


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 200 g ulubionych dodatków (np. oliwki, suszone pomidory, różne rodzaje sera, zioła)
  • 300 g chłodnej wody
  • otręby lub mąka do obsypania chleba



Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pieprz, pokruszone drożdże i dodatki, których w sumie powinno być około 200 g. W tym przypadku są to posiekane suszone pomidorki, posiekane oliwki, pokrojona w kostkę feta i starte na grubej tarce sery. Wszystko wymieszać, wlać wodę i energicznie wymieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto będzie klejące). Miskę przykryć folią spożywczą (lub pokrywką) i odstawić do wyrośnięcia na około 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Stolnicę lub matę silikonową lekko oprószyć mąką, obok niej rozłożyć czystą bawełnianą ściereczkę również oprószoną mąką. Na stolnicę wyłożyć ciasto z miski i oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Następnie przełożyć kulę ciasta na przygotowaną wcześniej ściereczkę - łączeniem do dołu. Przykryć ciasto bokami ściereczki, tworząc rodzaj "węzełka", odstawić do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu)  na ok. 60-90 minut, aż ciasto podwoi objętość.


chleb z chrupiącą skórką


Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika, a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, ceramiczny o średnicy 20-24 cm. Po nagrzaniu piekarnika, gdy również ciasto jest gotowe, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywkę. Ostrożnie zsunąć ciasto ze ściereczki do garnka (łączeniem do góry) i wierzch ciasta obsypać mąką lub otrębami. Garnek przykryć, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zdjąć z niego pokrywkę i piec dalej, aż chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony. Zajmie to kolejne 15-30 minut (zwykle piekę 20-25 minut, a gdy chleb zbyt szybko się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia). Po upieczeniu wyjąć naczynie z chlebem z piekarnika, chwilkę przestudzić i ostrożnie, podważając chleb, wyjąć go z garnka. Studzić na kratce.
Smacznego :-)
PS. A przepis, na którym bazuję, można znaleźć  TUTAJ

chleb z chrupiąca skórką


A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:

Angielskie muffiny odrobinę inaczej 

Chleb żytni na zakwasie 

Indyjski chlebek Naan  

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 

Szybki chleb bez drożdży - Soda bread 

Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku  

Domową CIABATTA  

Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot 

Bułeczki z cebulą i parmezanem 

Hiszpańskie chlebki - pan de horno


Smakołyki na pikniki

18 komentarzy:

  1. Ileż dobroci w jednym chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, choć podanych dodatków nie lubię. A zioła jakie dodałeś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym konkretnym nie dodałem żadnych, bo nie chciałem już przesadzić z nadmiarem smaków. Wcześniej kombinowałem i najbardziej pasowały mi tymianek cytrynowy, czubrica zielona i oregano.

      Usuń
  3. Jaki wspaniały!
    I bez zakwasu, a to dobra wiadomość dla mnie, bo nie mam cierpliwości, by go zrobić :) Chyba któregoś dnia zabiorę się za robienie pieczywa, bo jak oglądam takie cuda, to aż mi ślinka cieknie...

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też na razie, chyba z lenistwa, brak w lodówce zakwasu. I takie chlebki robią furorę.
      Wczoraj podpatrzyłem na BBC nowy chlebek, więc pewnie wkrótce go zmajstruję.

      Pozdrawiam Niecierpliwca :-)

      Usuń
  4. Kusisz tymi swoimi wyczynami kuchennymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ja, to mój piekarnik ;-) Polski, zwykły, ale na trzy fazy :-D

      Usuń
  5. Cudo! Jeszcze nie spotkałam się z nim, na ogół wybieram bardziej tradycyjne bochenki. Ale kolejny chyba właśnie taki będzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto, więc za długo nie zwlekaj!

      Usuń
  6. Świetny! Wspaniałe dodatki, w jednym bochenku tyle smaków...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wypadku brak prostoty jest atutem :-)

      Usuń
  7. Chlebek wygląda przepysznie. Już od dawna się zbieram do upieczenia takiego chlebka, a te zdjęcia strasznie mnie zachęcają do ruszenia... pupy ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiąc chlebek ruszałem... pupą, ale raczej częściej dłońmi ;-)
      Również pozdrawiam i zachęcam do ruszenia :-D

      Usuń
  8. chlebek rewelacja, chciałabym ze jakiś facet taki dla mnie upiekł.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy mąka krupczatka może być użyta?

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...