03 sierpnia 2012

Indyjski chlebek Naan

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju curry i innych dań z sosem. Smakuje również jako przekąska z różnymi dipami czy po prostu z sosem czosnkowym. Dla mnie naan były ostatnio dodatkiem do indyjskiego curry z rybą i batatami.


indyjskie chleby naan


Składniki (3 chlebki):
  • 225 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 15 g drożdży, świeżych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 60 ml mleka
  • 3 łyżki ghee, roztopionego
  • dodatki: czosnek, ulubione zioła - u mnie zielona czubrica


Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na kwadrans. Mieszankę tą wymieszać z mąką, olejem, jogurtem i jajkiem. Wyrobić ciasto (ok. 10 minut), aż będzie miękkie i sprężyste; jeśli będzie zbyt suche można dodać odrobinkę wody lub mleka.  Odstawić do wyrośnięcia na godzinę albo do podwojenia objętości.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury wraz z blaszką do pieczenia (jeśli macie kamień do pieczenia to umieśćcie go w piekarniku zamiast blachy).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na  placek grubości 5 mm o kształcie kropli lub owalu. Na lekko oproszoną mąką gorącą blachę (lub na kamień) ułożyć placki i piec około 4 minuty. Następnie blachę ułożyć jak najwyżej w piekarniku i chwilkę podgrillować placki - można to zrobić również na patelni grillowej lub w opiekaczu. Po wyjęciu posmarować je roztopionym ghee i zajadać :-) Jeśli chcecie można je posypać ziołami lub czosnkiem.
Smacznego :-)

**********************************************************************************************************************************************************

Dziś rusza dość ciekawy portal MojaLodowka.pl . O czymś takim już dawno myślałem i z pewnością może się przydać każdemu z Was. Strona to prostu lekarstwo na brak pomysłu na posiłek, ma pomóc w wyborze przepisu na podstawie produktów, które mamy w lodówce. Najpierw podajemy produkty, którymi dysponujemy, a następnie uzyskujemy listę przepisów, które możemy wykonać z użyciem naszych zasobów. Póki co ilość przepisów jest ograniczona, ale każdy może dodawać swoje i tym samym poszerzać ich bazę. Kilka moich przepisów na pewno wkrótce tam znajdziecie :-)


A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:

Angielskie muffiny odrobinę inaczej 

Chleb żytni na zakwasie 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 

Szybki chleb bez drożdży - Soda bread 

Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami 

Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku  

Domową CIABATTA  

Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot 

Bułeczki z cebulą i parmezanem 

Hiszpańskie chlebki - pan de horno


18 komentarzy:

  1. Absolutnie zapisuję do wypróbowania! bardzo lubie takie rzeczy, szczególnie jak mogę sobie nimi zagryzać dobre jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda:) Nigdy nie jadłam jeszcze takiego i chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawiedziesz się, bo to jest świetny dodatek do wszystkiego :-)

      Usuń
  3. Takie chlebki zawsze wywołują u mnie ślinotok, kiedy je widzę, nic nie mogę poradzić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie jak ostatnio byłem w knajpie indyjskiej wywołał wstręt, więc zrobiłem swoją wersję i już jest mniam :-)

      Usuń
  4. Pyszny... i na pewno wypróbuję przepis :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już dawno szukałam przepis na chlebek Naan.
    Twój bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! A jeszcze nigdy sama nie robilam. Bedzie trzeba to zmienic.
    Zachecam do dodania przepisu do akcji Kuchnia indyjska na Mikserze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek wygląda bardzo ładnie. Miałam okazję kiedyś taki spróbować i był naprawdę smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast masła ghee, może być zwykłe masło klarowane?
    Chciałabym takie coś wykonać, bo... tortille mi nie wychodzą. To może chociaż to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie,że może. Trochę inny smak ma, ale swoje zadanie spełni :-)

      Usuń
  10. Mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  11. To nie był mój pierwszy raz z chlebkiem naan, ale z tego przepisu wyszły tak pyszne, że aż postanowiłam zostawić komentarz :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...