09 sierpnia 2012

Ziemniaczana tortilla z serem i paprykową kiełbasą

Ostatnio wpadł mi w oko przepis Pascala na tortillę z chorizo. Na zdjęciu wyglądała apetycznie, a poza tym zaintrygował mnie dodatek śmietany w masie jajecznej, gdyż zawsze ziemniaczaną tortillę robiłem wyłącznie z jajkami. Postanowiłem go więc wypróbować, z lekkimi modyfikacjami oczywiście i nie zawiodłem się. 
Być może ścięta masa jest odrobinę mniej zwarta (przez co trudniejsza do ewentualnego odwrócenia, czy nałożenia na talerz), ale za to smak jest delikatniejszy i po prostu wyborny. Pascal w swoim przepisie użył kremówki, ja wolałem gęstą śmietanę. Jeśli nie macie dostępu do gęstej 30 % to użyjcie 18%. Zamiast chorizo, która już delikatnie mi się przejadła, użyłem węgierskiej paprykowej kiełbasy Csabai, gorąco polecam taki dodatek.

Inspiracja: ulotka z Lidla :-)


tortilla ziemniaczana


Składniki:
  • 500 g obranych ziemniaków, pokrojonych cienko w talarki
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 100 g paprykowej kiełbasy, pokrojonej w plasterki (u mnie węgierska Csabai)
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski 
  • 50 g startego sera Manchego (zamiennie parmezan, cheddar) 
  • 4 jajka 
  • 200 ml gęstej śmietany 30% 
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 
  • 20 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 
  • 2 łyżki szczypiorku, pokrojonego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku


tortilla ziemniaczana z serem i chorizo

Na patelni podsmażyć kiełbasę (jest tłusta, więc nie używam tutaj oliwy). Gdy tłuszcz lekko się wytopi dodać czerwoną cebulę i paprykę. Smażyć, aż całość zmięknie. Przełożyć do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym i odsączyć nadmiar tłuszczu. 
Teraz czas zająć się ziemniakami. Na dużej patelni rozgrzać całą oliwę i wrzucić ziemniaki, posolić. Zmniejszyć ogień i przez około 20 minut smażyć, aż ziemniaki się lekko zarumienią i zmiękną. 
W tym czasie w misce roztrzepać jajka, dodać starty ser, oliwki, kiełbasę z papryką i cebulą, śmietanę. Całość doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać mniejszą patelnię (najlepiej taką, którą można później włożyć do piekarnika). Piekarnik (z funkcją grilla, opiekania) nagrzać do 160 stopni. 
Przełożyć na mniejszą patelnię odsączone z tłuszczu ziemniaki i zalać masą jajeczną. Zmniejszyć ogień i przez ok.10 minut smażyć tortillę. Należy co jakiś czas delikatnie potrząsać patelnią, aby spód tortilli do niej nie przywarł oraz odgarniać brzegi tortilli do środka i pozwolić płynowi z góry dostać się pod spód. Kiedy tortilla zaczyna przybierać zwartą konsystencję placka, włożyć patelnię do piekarnika pod grill i piec przez 10 minut, aż góra się zarumieni i całość dokładnie się zetnie. 
Jeśli nie macie patelni, którą można użyć w piekarniku, potrzeba odrobinę umiejętności gimnastycznych i dwa duże talerze :-)  Ładnie ściętą tortille zsunąć na talerz, przykryć ją drugim talerzem, obrócić i zsunąć z powrotem na patelnię. Podsmażyć z drugiej strony.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego :-)


18 komentarzy:

  1. Ostatnio wciąż natrafiam na ten przepis na blogach;) Moja patelnia ma niestety najlepsze czasy za sobą. Gdy zakupię nową, może i ja się skuszę?

    ps. czyżbyś jak Pascal zapomniał dodać szczypiorku do środka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortilla jest naprawdę pyszna, wiec warto się skusić:-)

      A dlaczego Pascal zapomniał dać szczypiorek do masy, bo nie rozumiem? Ja nie dawałem, bo w środku była już cebula...

      Usuń
    2. Obejrzyj filmik, sam mówi, że zapomniał dodać go do środka;)Jakoś to wszystko na szybko jest kręcone. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale Okrasa nawet mięsa nie ma w zwyczaju myć

      Usuń
    3. Hehe...
      Ja nawet nie przeczytałem dobrze tego przepisu, nie mówiąc o oglądaniu filmów ;-) Nie przepadam za oglądaniem tych Panów, szczerze pisząc, ale nadrobię zaległości multimedialne :-)

      Usuń
  2. I znowu jakiś szybki smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam zamiar zrobić przepis Karola Okrasy również z chorizo i serem Manchego, choć i ten Pascala przypadł mi do gustu :)

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Skusilabym sie na kawalek takiej tortilli! Na pewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Za mną chodzi taka tortilla odkąd ją zobaczyłem w programie Jamiego, ale ciągle nie mogę się zebrać, żeby ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weź się za nią koniecznie, bo warto. Myślę już o jakiejś naszej polskiej przaśnej wersji :-)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. A wiesz, że mam w planach pizzę ziemniaczaną?? ;-)

      Usuń
  7. wspaniała męska zapiekanka! pieknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  8. no to robisz konkurencję kucharzom Lidla :) głosuję na Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie nazywam to pizzą ziemniaczaną, choć z nieco inną górą :) Wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, na ile osob to jest przepis? Ile osob sie tym naje? to jest 1 porcja czy 2 czy 4?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spojrzeć na ilość składników i pomyśleć ile się je. Dla mnie to dwie porcje obiadowe, ale dla kogoś może to nie być nawet jedna. Pol kilo ziemniaków to dużo czy mało?:-) I jeszcze 4 jajka?

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...