27 sierpnia 2012

Ciasto marchewkowe najlepsze na świecie

Pyszne, puszyste marchewkowe ciasto. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskuje wspaniały, świeży aromat. Szybko się je przygotowuje, równie szybko znika z talerza :-)


ciasto marchewkowe


Składniki (tortownica 23 cm):
  • 200 g startej marchewki
  • 3 duże jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • cukier puder - do podania


Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce ubić jajka, dodać olej i cukier, ubijać dalej, aż się dobrze połączą. Mieszając łyżką dodać marchew, rodzynki, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i skórkę otartą z połowy pomarańczy. Przelać masę do tortownicy i piec 25-30 minut. Po wyjęciu schłodzić 10 minut w tortownicy, następnie wyciągnąć ciasto z blaszki, ściągnąć papier i wystudzić na kratce.
Oprószyć cukrem pudrem i posypać skórką z drugiej połowy pomarańczy.
Smacznego :-)

Inspiracja: The Hairy Dieters

26 komentarzy:

  1. Super!
    Wygląda tak, jak dobre ciasto marchewkowe powinno. Przy Twoim opisie pomarańczowej skórki aż poczułam jej zapach :)
    Biorę od Ciebie jeden kawałek na drugie śniadanie w pracy.

    Miłego dnia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. już się od jakiegoś czasu na takie czaję, może skorzystam z Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto, bo to zdecydowanie najlepsze ciacho marchewkowe jakie miałem okazję jeść :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam marchewkowe, robię bardzo podobnie, ale nie próbowałem z pomarańczą, może następnym razem dodam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby wiele się jej nie daje, ale aromat daje naprawdę wyczuwalny.

      Usuń
  4. Cudnie wygląda to Twoje ciasto. Jestem gotowa uwierzyć, że jest naprawdę najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie ciasto marchewkowe lubię najbardziej z dodatkiem goździków i i orzechów zamiast rodzynek, a pomarańcza do marchewki idealnie pasuje ... że też do tej pory jej nie dodawałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goździków nie dawałem jeszcze, ale w sumie mam mielone wiec czemu nie?? :-)

      Usuń
  6. PIerwszy raz jadłam w sumie niedawno ciasto marchewkowe i bardzo mi zasmakowało, a miałam dosyć duże opory przed zrobieniem. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałem opory, zaczynałem od muffinek marchewkowych ;-)

      Usuń
  7. Mój małżon uparł się, że jak marchewkowe to musi być a) zdrowe b) miec mniej tych kaloryjnych robaczków, których nikt nie widział a każdy się ich boi :) Nie wyprowadzam, go z błędu i radośnie wykupuję zarówno muffiny jak i klasyczne ciasto z naszej ulubionej cukierni. Teraz pójdę za ciosem i upiekę sama z twojego przepisu. Pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własne ciasto to mniej roboty niż pójście do cukierni, a dużo więcej satysfakcji :-)

      Usuń
  8. Wygląda na bardzo puszyste. Jak do tej pory marchewkowe, które jadłam były raczej nieco "gniotkowate". Sama nigdy nie piekłam, chętnie więc skorzystam z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę rewelacyjne. Wczoraj opierało się łasuchom aż godzinę. Chyba tylko dlatego, że oprócz niego był tez tort :-)

      Usuń
  9. Uwielbiam marchewkowe smakołyki, marchewka nadaje ciastom słodyczy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko ciastom. Ostatnio robiłem mięsa z marchewką, też mi bardzo posmakowały.

      Usuń
  10. Marchewkowe, czyli moje ulubione :) aż narobiłeś mi smaku... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie po raz pierwszy i nie ostatni... :)

      Usuń
  11. Jak ja lubie marchewkowe! Twoje faktycznie wyglada idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Następnym razem zastąp marchewkę dynią i zobaczysz jakie będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam dyniowe, faktycznie przepyszne. Na wierzch sypię zawsze pestki.

      Usuń
  13. wygląda genialnie. trzeba będzie spróbować.

    nie lubię całego tego reklamowania... ALE my dopiero zaczynamy, zobaczymy czy uda nam się to pociągnąć więc przydałyby się opinie -> www.crunchybaguette.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto REWELACJA!!! wlasnie pol blachy peklo chociaz jeszcze dobrze nie ostyglo:)oprocz rodzynek dalam jeszcze pestki dyni i slonecznika,niebo w gebie! DZIEKI ZA TAKI SUPER PRZEPIS:)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...