18 sierpnia 2012

Indyjskie curry z cukinii i kukurydzy

W związku z kończącą się dziś akcją Maggie Kuchnia Indyjska wspólne przedsięwzięcie kulinarne nie mogło dotyczyć innego tematu ;-) 
W garach wielu kuchni zabulgotało pyszne, pachnące przyprawami wegetariańskie curry, z pewnością u każdej gotującej osoby całkowicie inne. Już nie mogę się doczekać efektów pracy pozostałych kucharzących :-)
Z racji posiadania przeze mnie ogromnej ilości cukinii tematem przewodnim mojego curry nie mogło być nic innego, ale taką potrawę można przygotować praktycznie z każdego warzywa. Doskonale nada się dynia, kalafior, ziemniak czy batat, fasolka, groszek i ciecierzyca. Wszelakich kombinacji jest spora ilość, więc wystarczy popuścić wodze fantazji :-)

Dziś wspólnie ze mną w upalnej kuchni  "pocili się" nad garnkiem pachnącego curry:

Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog
Pluskotka z bloga Rodzinka od kuchni...
Paszczak z bloga Paszczak gotuje
Gula z bloga Bezglutenowe Kucharzenie Guli


indyjskie curry z cukinią i kukurydzą


Składniki (4 spore porcje):
  • 1 kg cukinii (waga przygotowanej cukinii)
  • 3 małe papryki (różne kolory)
  • 1 cebula
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 papryczki chili (czerwona i zielona)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy (czarnej)
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • sok z połówki cytryny
  • mały pęczek natki kolendry lub pietruszki - posiekany
  • sól - do smaku


Jeśli cukinia jest mała i młoda to wystarczy ją pokroić w półplasterki o grubości 1 cm. Natomiast jeśli dysponujecie działkową, sporą cukinią to wówczas przekrójcie ją wzdłuż na pół i pozbawcie gniazda nasiennego. Następnie pokrójcie ją również na półplasterki.


indyjskie curry w garnku

Kolby kukurydzy pokroić w 5 cm kawałki i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut.
W drugim garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim chwilkę nasiona kminu, gorczycy i rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać rozgnieciony czosnek i chwilkę przesmażyć. 
Następnie dodać przygotowaną wcześniej cukinię, pokrojone w dużą kostkę papryki i drobno posiekane papryczki chili. Podlać połową szklanki wody i dusić 5 minut.
Dodać puszkę pomidorów, sos pomidorowy, kurkumę, mielony kmin rzymski i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i dołożyć ugotowane kawałki kukurydzy. Dusić jeszcze 5 minut.
Przed podaniem wymieszać w garnku z posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Na talerzu kleks jogurtu z pewnością nie zaszkodzi.
Smacznego :-)

Kuchnia indyjska



15 komentarzy:

  1. Ależ piękna kukurydza:)
    Tylko się zastanawiam, czy nie było problemu z jedzeniem kukurydzy w takiej formie? Jak sobie z tym dawaliście radę?:)
    Pozdrawiam, Gula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najmniejszego problemu. Można nabić na widelec i obgryzać albo wziąć subtelnie w łapkę ;-)

      Usuń
  2. Podobnie jak Guli bardzo przypadła mi do gustu kukurydza. Bardzo lubię takie dodatki czy to w drugim daniu, czy to w zupie:)
    W Warszawie było dziś na szczęście umiarkowanie ciepło, więc z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że gotowanie nie sprawiało mieszkańcom żadnego kłopotu. U Was na Dolnym Śląsku pogoda często jest dużo lepsza :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całą kolbę dałem dopiero pierwszy raz. Wcześniej używałem puszkowej, ale taka świeża daje zupełnie inny smak.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam kukurydzę, więc jestem pewna że to curry by mi zasmakowało. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydza to taki pomysł z ostatniej chwili i nie zawiódł :-)

      Usuń
  4. Smakowite, od jakiegoś czasu mam ochotę na curry z dodatkiem kalafiora, a teraz przy okazji zakończenia akcji Maggie wszędzie widzę curry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też użyłbym kalafiora gdyby nie to, że jeszcze i tak kilka cukinii mi zostało ;-)

      Usuń
  5. Mmm same pyszne składniki, musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne curry ;) jestem zahipnotyzowana, wygląda tak smakowicie :)
    A ponieważ jest kukurydza polecam również akcję "Kukurydziane wariacje" ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. przesmacznie wygląda ta kukurydza!
    u mnie też nadmiar cukinii... trzeba się zabrać za obróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietnie wyglada z tymi kolbami kukurydzy w kawalkach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przemawiają do mnie te kolby :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żałuję, że nie mogła do Was dołączyć, a miałam w planach curry z bakłażanów. Twoje curry prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam cukinię w curry! Takiej kukurydzy jednak w kuchni indyjskiej jeszcze nie doświadczyłam. Koniecznie muszę nadrobić.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...