06 sierpnia 2012

Izraelska sałatka z kuskus i kurczakiem

Dziś u mnie oraz u kilku blogerek spotkacie przepis na pyszną sałatkę, efekt kolejnego wspólnego gotowania. Właśnie pochłonąłem ją na obiad i przyznam szczerze, że warto było. Nie spodziewałem się, że będzie aż tak smaczna, tym bardziej, że na mój gust, sałatki z kuskusem nie wyglądają fotogenicznie ;-).
Soczysty kurczak, aromatyczna pietruszka i orzeźwiający dressing z oliwy i soku z cytryny okazały się doskonałym pomysłem na obiad w upalny dzień.
Oczywiście nie byłbym sobą gdybym ociupinkę nie zmodyfikował przepisu, dopasowując go do potrzebnej mi ilości i moich upodobań. Oryginał znajdziecie tutaj...

Sałatkę wspólnie ze mną mieszały:
sałatka kuskus, grillowany kurczak

Składniki (2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 300g)
  • 125 g kaszki kuskus
  • 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 łyżka posiekanej suszonej, słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól, czarny pieprz - do smaku


Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej, a następnie pokroić w kostkę (można go również ugotować). Kaszkę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać kuskus i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wmieszać w to kurczaka. I w sumie to już koniec...
Smacznego :-)


izraelska sałatka z kuskusem i kurczakiem


PS. Oryginalny zestaw składników na 4 porcje wygląda następująco: szklanka kuskus, 1/4 szklanki oliwek kalamata, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka cytryny, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 ząbek czosnku, 3 szklanki ugotowanego kurczaka.

Sałatki w podróży zaproszenie

11 komentarzy:

  1. Podoba mi sie dodatek papryki - te drobinki czerwieni dodaja salatce charakteru!

    OdpowiedzUsuń
  2. Maggie masz rację:)
    A patrząc na Twoje zdjęcie nie powiedziałabym aby nie była ona mało fotogeniczna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam. kuskus jadłam często w sałatce z tuńczykiem i pietruszką. wypróbuję tej wersji na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z każdą kolejną sałatką mam na nią coraz większą ochotę ;) Fajny dodatek papryki, ożywia całość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja wręcz odwrotnie, uważam że kuskus wyląda fajnie w takich sałatkach, ma takie malutkie ciekawe ziarenka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka gatunku jest zawsze najsmaczniejsza!
    I w dodatku jaka zdrowa. Sprawdzi się i w domu i na pikniku. Bardzo lubię takie uniwersalne i sprawdzone przepisy.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. kuskus niefotogeniczny? mi się bardzo u Ciebie podoba :)
    ciekawe smaki. na lekki obiad jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że zrobiłeś z nami tę sałatkę. Podoba mi się Twój paprykowy dodatek;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm... jakoś nie przepadam za kuskusem. Może dlatego że go nie próbowałam a wmawiam sobie, że go nie lubię :) Prezentuje się bardzo ładnie i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ wygląda bardzo smacznie, Ameryki nie odkryję mówiąc, że to dzięki paparyce. ;)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...