25 marca 2012

Pieczarki faszerowane trzema serami

Pyszne, aromatyczne i strasznie serowe zapiekane pieczarki. Smaczna przystawka bądź danie główne - w zależności od ilości :-)


Pieczarki faszerowane trzema serami


Składniki (4 pieczarki):


  • 6 pieczarek (4 duże do nadziania i 2 mniejsze do farszu)
  • 80 g bryndzy
  • 30 g startego sera Gruyère
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz - do smaku
  • masło sklarowane - do smażenia


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Pieczarki oczyścić, pozbyć się nóżek. Dwa mniejsze kapelusze posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Duże kapelusze w całości obsmażyć na gorącym maśle, z obu stron. Ściągnąć z patelni i umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym.
Na tej samej patelni poddusić na maśle posiekane pieczarki z czosnkiem, a następnie wymieszać je z ziołami, bryndzą, serem Gruyère. Doprawić solą i pieprzem (zapewne wystarczy pieprz, bo bryndza jest słona).
Masą napełnić podsmażone kapelusze, każdy z wierzchu posypać parmezanem, a naczynie umieścić w piekarniku na 12-15 minut.
Smacznego :-)

Pieczarki faszerowane trzema serami


5 komentarzy:

  1. Ja z kolei przyssałabym się do tych pieczarek, bo wyglądają bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie krępuj się :-) Ale uprzedzam - są bardzo sycące...

      Usuń
  2. Bardzo lubie takie grzyby, zwlaszcza, jesli czesc nadzienia stanowi ser z niebieska plesnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzaj sera i kolor pleśni według uznania :-) Z każdym na pewno smakują wybornie.

      Usuń
  3. Wyglądają na prawdę bardzo smacznie:)i aż trzy rodzaje sera:) mega wypas:)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...