07 marca 2012

Muffinki à la Focaccia

Stanowiąca świetną przekąskę mała wariacja na temat focacci,. Muffinki tak mi posmakowały, że wkrótce wezmę się za klasyczną wersję tego pieczywa.
Muffinki à la Focaccia


 
Składniki (12 muffinek):


  • 400 g mąki pszennej
  • 22 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 200 ml letniej wody
  • oregano 
  • rozmaryn
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie - kilkanaście czarnych oliwek, suszone pomidory
  • oliwa z oliwek


Z mąki, drożdży, soli, cukru i wody wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (górna i dolna grzałka). Blaszkę do muffinek wysmarować oliwą - nie stosować papilotek.
Z oliwy, przeciśniętego czosnku i ziół przygotować marynatę. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować kulki i umieścić w gniazdach na blaszce. Do babeczek można powciskać oliwki lub pomidorki. Odstawić przykryte na 5 minut. Posmarować obficie muffinki marynatą i wstawić do pieca. Piec 10-12 minut, aż się lekko zrumienią. Potem wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić je jeszcze na 5 minut w piekarniku.
Te muffinki, podobnie jak focaccia, zdecydowanie najlepsze są na ciepło. Świetnie smakują z marynowanym camembertem, maczane w aromatycznej marynacie. Na drugi dzień zrobiłem sobie z nich po prostu kanapkę. Bardzo smakowita. 
Smacznego :-)

Muffinki à la Focaccia


8 komentarzy:

  1. Przeurocze! Uwielbiam wytrawne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa alternatywa dla focacci - pewnie bardzo smaczne, a mniej roboty niż przy klasycznej wersji. Ja chętnie zrobiłabym je z pomidorkami koktajlowymi i grubo mieloną solą morską.

      Usuń
    2. Jeśli się skusisz na camembert to zrób do tego muffinki. Pasują do siebie :-)
      Ja tez je zrobię z pomidorkami, ale dopiero w sezonie jak będą miały smak. Na razie z tym jest ciężko...
      Soli nie daję, bo i tak bym ją zrzucał. Zupełnie jak z cukrem pudrem - zawsze zdmuchuję :-)

      Usuń
  2. Przyznam się, że jeszcze nigdy nie robiłam/próbowałam muffinek na nie-słodko. Chyba najwyższy czas - Twoje wyglądają bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię wytrawne muffinki. Słodkie też oczywiście :-)
      Z wytrawnych lubię też takie "a la pizza" z kawałkami żółtego sera w cieście, pomidorkami i oliwkami. Mniamuśne...

      Usuń
  3. świetnie wyrośnięte, chyba się skuszę i coś w tym stylu upiekę, doskonała przekąska do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wyrasta bardzo szybko, a w piecu to miałem wrażenie, że wyjdą z formy :-)

      Usuń
  4. 30 year-old Community Outreach Specialist Xerxes Croote, hailing from Fort Erie enjoys watching movies like "Tale of Two Cities, A" and Magic. Took a trip to Durham Castle and Cathedral and drives a Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport. sprawdz

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...