26 marca 2012

Obatzda - bawarska pasta serowa

Obatzda (także: Obazda, Obazder, Obatzer) to aromatyczna pasta z sera camembert, twarogu i innych dodatków. Bardzo chętnie jedzona na śniadanie, ale wspaniale smakuje również jako popołudniowa przekąska - koniecznie z kuflem schłodzonego piwa pszenicznego (Weissbier, Weißbier, Weizenbier).
Pasta znana jest w wielu miejscach niemieckojęzycznych krajów i oczywiście każdy region i każde gospodarstwo domowe ma swoją własna wersję. W Bawarii zwykle dodaje się do niej piwo, w innych miejscach pastę rozrzedza się często śmietaną. W Austrii zamiast twarogu stosowany bywa serek topiony. Są już nawet wersje tureckie (feta, ser kozi, ajvar), czy też włoskie (z serem Taleggio, parmezanem, rukolą).
Pamiętać trzeba, że pastę najlepiej przygotować wieczorem. Tylko gdy ma szanse "przegryźć się" przez noc w lodówce, będzie smakowała jak należy.

Bawarska pasta serowa, Obatzda



Składniki:


  • 125 g serka camembert
  • 60 g twarogu śmietankowego
  • 20 g masła
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • szczypta kminku w ziarnach
  • sól, pieprz kolorowy
  • odrobina piwa (zapewne nie więcej niż 50 ml)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej


Cebulę drobno posiekać i na sitku przelać wrzątkiem. Będzie lepiej trawiona i nie stanie się gorzka po nocy spędzonej w lodówce.
Oba sery i masło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w głębokim talerzu. Niech postoją w temperaturze pokojowej pół godziny, będzie je łatwiej utrzeć. Rozetrzeć je widelcem na jednolitą masę (skórka camemberta nie rozetrze się do końca i właśnie tak ma być). Dodać przyprawy i cebulę. Wymieszać podlewając niewielką ilością piwa - do uzyskania właściwej konsystencji. 
Pasta powinna mieć taką konsystencję jak niezbyt gęsty jogurt. Po nocy spędzonej w lodówce zgęstnieje.
Podawać z ciemnym pieczywem, chrupkim pieczywem lub krakersami. Smacznego :-)


3 komentarze:

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...