15 listopada 2014

Sałatka ze smażonym bundzem







Składniki (2 porcje):
  • 6 plasterków sera bundz (gr. ok 1-1,5 cm)
  • 2 garści ulubionej sałaty lub mix-u sałat
  • 12 oliwek, czarnych
  • 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni
  • garść kiełków słonecznika
  • garść suszonej żurawiny
  • mąka, jajko, bułka tarta - do panierowania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • olej roślinny - do smażenia
  • dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta pieprzu, garść świeżej żurawiny, sok z cytryny


1. Przygotować dressing. Posiekać świeżą żurawinę i umieścić ją w miseczce. Dodać oliwę, cukier, sól, pieprz i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku z sokiem z cytryny (jeśli żurawina będzie mocno kwaśna - zbędne).

2. Na talerzach ułożyć po połowie sałaty, oliwek, pomidorków i kiełków. Posypać orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Skropić dressingiem.

3. Przygotować smażony ser. Plastry sera doprawić pieprzem, a następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć krótko z obu stron na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu ułożyć na sałacie i natychmiast podawać.

Smacznego :-)
 

15 komentarzy:

  1. Ale apetyczna sałatka, kolejny raz zachęcasz mnie do kupienia bundzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbowadź, sałatka wygląda bardzo apetycznie i jesli tak wygląda 'facet na talerzu' to będę tu stałym gościem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie? to mało powiedziane, sałatka prezentuje się fantastycznie ! a co do dressingu to polecam my favourite czyli jogurtowy develey

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zawsze będziesz mi się kojarzyć z bundzem, oscypkiem i bryndzą. Fajnie, że pokazujesz, jak te produkty w ciekawy sposób wykorzystać w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest pomysł na dzisiejszą kolację! Ale, chłopie, jak to cudnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie wykonany blog i fajny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy i interesujący wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zainspirował mnie ten wpis!

    OdpowiedzUsuń
  10. hej! miło się czyta twojego bloga, będę go polecać znajomym

    OdpowiedzUsuń
  11. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Sałatka, którą można się w pełni najeść!

    OdpowiedzUsuń
  13. pytanie tylko czy bundz świeży i kupiony w prawdziwej bacówce :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...