08 października 2014

Kokosowe curry z dyni i ciecierzycy

Nie ma co się oszukiwać, lato się skończyło i zrobiło się najzwyczajniej w świecie chłodno. Jesień niesie za sobą cała masę wspaniałych wrażeń, również kulinarnych. Cały rok czekam na niektóre warzywa i owoce i teraz mogę dać upust mojemu apetytowi na...  No właśnie, na przykład na dynię, bo niezmiennie z jesienią mi się kojarzy.
W kuchni musimy zrekompensować sobie niskie temperatury rozgrzewającymi daniami. Warto więc wykorzystać jesienną dynię i przygotować rozgrzewające i sycące curry z dyni i ciecierzycy.
W dzisiejszym wspólnym gotowaniu skupiliśmy się właśnie na daniach z dynią. Wytrawnych, słodkich - co komu przyjdzie do głowy. Ja preferuję wytrawne, choć oczywiście ciastem z dyni nie wzgardzę. Zerknijcie do wszystkich co na dziś przygotowali:


Kokosowe curry z dyni i ciecierzycy


Składniki:
  • 500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • 4 strączki kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 limonka
  • garść listków świeżej mięty
  • olej roślinny – do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku




Kokosowe curry z dyni i ciecierzycy


Na patelni z olejem zeszklić szalotkę. Dodać kardamon, gorczycę, drobno posiekane chili i smażyć minutę. Następnie dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i smażyć kolejną minutę.
Na patelnię dodać dynię, obraną i pokrojoną w średniej wielkości kostkę, dokładnie wymieszać. Następnie całość podlać mlekiem kokosowym i bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę. Dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż dynia będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wcisnąć sok z połowy limonki. Całość podzielić na 2 talerze, posypać miętą pokrojoną w paski. Podawać z ćwiartką limonki, z chlebem naan lub chapati.
Smacznego :-) 

Inspiracja: bbcgoodfood.com


Zapraszam również na inne dyniowe dania:

Zupa krem z dyni i jabłek

Risotto z dynią i szałwią

Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej

Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą

Jesienne placki ziemniaczane z dynią

Placek z dyni, najlepszy na świecie

Gulasz z dyni i fasoli - Porotos granados

Zupa krem z dyni

 

Kokosowe curry z dyni i ciecierzycy

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam i ciecierzycę, i dynię, więc z rozkoszą bym takiego cuda spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Totalnie moje smaki!
    Uwielbiam curry z mlekiem kokosowym, kocham ciecierzyce, a dynie...
    Do tej akurat caly czas sie przekonuje :)
    Zapisuje do wyprobowania!
    :)
    Dziekuje za wspolne dyniowanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie połączenie kokosa z dynią jest pyszne :) Dzięki za wspólne gotowanie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś kokosowe curry z dynia i z kurczakiem,ale widzę,że ciecierzyca doskonale może zastąpić mięso!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, a jeśli chciałabym użyć ciecierzycy gotowanej - nie z puszki, to ile dać? i czy zwykła gorczyca może zastąpić czarną?? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ok 120-150 g będzie ok. Jeśli nie macie czarnej gorczycy to ją pomińcie. Zwykła ma większe ziarenka i jest bardziej odczuwalna w potrawie.

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...