15 października 2014

Rolady z piersi kurczaka nadziewane grzybami.

Filet z kurczaka to rodzaj mięsa, który jest naprawdę przez sporą część społeczeństwa lubiany. Obserwując podczas zakupów co trafia do koszy czy na taśmę kasową widzę, że drób króluje na stołach. Nie wiem czy tylko walory smakowe i dietetyczne są tego powodem, nie sądzę. Niebagatelne znaczenie ma też pewnie cena, no i krótki czas przygotowania. Przygotowując elementy kurczaka mamy obiad gotowy w ok. 30 minut, a to ma niebagatelne znaczenie po dniu ciężkiej pracy czy nauki.
Sporo moich znajomych, mimo że jedzą filety, nie przepada za nimi. Wolą udka czy skrzydełka. Pierś jest za sucha wg nich. Rzeczywiście dość łatwo ją przesuszyć podczas obróbki, ale myślę, że przygotowanie jej wg tej receptury pozwoli się Wam cieszyć wilgotnym, soczystym kawałkiem kurczaka.


Rolady z piersi kurczaka nadziewane grzybami i rozmarynem


Składniki (2 porcje):
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 50 g pieczarek, brązowych (lub innych grzybów)
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piersi nakryć folią spożywczą i rozbić za pomocą tłuczka na grubość 0,5cm. Użycie folii lub woreczka zapobiegnie uszkodzeniom mięsa i zapewni mniej sprzątania.
Marchewkę i pieczarki obrać, posiekać. Pomidor sparzyć, pozbawić skórki i pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa razem z czosnkiem i rozmarynem włożyć do miksera, przyprawić solą i pieprzem. Miksować, aż otrzyma się rozdrobnioną masę. Nadzienie może wydawać się trochę rzadkie, ale dzięki temu pierś kurczaka zachowa wilgotność podczas pieczenia.
Rozprowadzić gotową masę równomiernie po jednej stronie każdej z piersi. Zawinąć pierś w rulonik, tak by zakryć nadzienie i spiąć wykałaczkami. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kwadraty i ostrożnie zawinąć w każdy z nich po jednej piersi, robiąc coś na kształt cukierka. Ułożyć pakiety na blaszce i piec w środkowej części piekarnika przez 20-25 minut.
Po wyciągnięciu, ostrożnie rozwinąć rolady z papieru i usunąć wykałaczki. Dać odpocząć mięsu przez 3 minuty, a następnie przed podaniem pokroić w grube plastry.

Inspiracja: Dieta Italiana - Gino D`Acampo


Rolady z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami

Dobre rady:
  • do roladki smakuje wybornie sałatka z tego co macie akurat pod ręką. U mnie na talerz trafił mix sałat, pomidorki koktajlowe, zielone oliwki, kiełki słonecznika i czerwona cebula. To wszystko zostało delikatnie skropione sosem z octu balsamicznego.
  • jeśli chcecie coś konkretniejszego to pasować będą również pieczone ziemniaczki lub biała kasza gryczana z odrobiną oliwy z oliwek
  • nadzienie można oczywiście dowolnie modyfikować. Suszone pomidorki, pieczona papryka, szynka parmeńska, rukola, szpinak, parmezan - to wszystko w różnych kombinacjach pozwoli Wam otrzymać całkiem inne dania.

4 komentarze:

  1. Ja bardzo lubię pierś z kurczak i aby nie była sucha, smażę ją trochę jak steka - na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Roladki z grzybami to świetny pomysł na tę porę roku, ładnie je podałeś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne! Do nadzienia dodałaś jeszcze troszkę mozzarelli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. *Dodałam, oczywiście. Literówka się wkradła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo już normalnie zacząłem się zastanawiać, czy czasem nie dodałem ;-)
      Pozdrawiam...

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...