30 października 2014

Jajka zapiekane z szynką i pomidorami

Propozycja śniadaniowa, tak można wspaniale zacząć dzień pełen kulinarnych wrażeń. Danie niezwykle smaczne i aromatyczne. Niskokaloryczne, a jednak sycące. Jajka zapieczone w mocno pomidorowym sosie z szynką, po prostu bajka. Myślę, że to doskonała propozycja na nadchodzący świąteczny weekend...


Jajka zapiekane z szynką i pomidorami

Składniki (2 porcje):
  • 2 jajka
  • 4 plastry szynki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • kilka listków świeżej bazylii - posiekanych
  • oliwa z oliwek – do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku


Jajka zapiekane z szynką i pomidorami


1. Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni.

2. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów i dusić ns średnim ogniu, aż sos się zagęści. Dodać bazylię, doprawić do smaku pieprzem i solą.

3. W dwóch niewielkich miseczkach żaroodpornych (o średnicy 10-12 cm) ułożyć po 2 plastry szynki. Przełożyć do nich przygotowany sos i wbić po 1 jajku. Wstawić naczynia do piekarnika i piec 10-12 minut lub do chwili aż jajka się zetną.

Smacznego :-)


Jajka zapiekane z szynką i pomidorami

3 komentarze:

  1. Oj tak, śniadanie idealne, szczególnie w chłodny poranek :) Ja jeszcze chętnie dodałabym do nich chorizo, albo paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!!! Chyba się wproszę ;)..., albo nie idę zrobić sobie sama ;P

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość często robię takie śniadania w różnych kombinacjach smakowych. W sam raz na leniwy weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...