21 kwietnia 2012

Zupa gulaszowa najlepsza na świecie - Gulyásleves

Kto z nas nie zna gulaszu, prawda?? I wielu z nas wie, że ojczyzną gulaszu są Węgry. Ale nie wszyscy są na pewno zorientowani, że to co my nazywamy gulaszem, niekoniecznie Węgrzy nazywają tak samo. 
Słowo gulyás oznacza zupę gulaszową, a nie dobrze nam znany gulasz, czyli nasze obiadowe drugie danie. Zupa ta tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy (węgierskie słowo gulyás oznacza pasterz bydła) w kociołkach nad ogniskiem. 
Z racji braku ogniska w domku, pozwoliłem sobie przyrządzić tą pyszną zupkę na ceramicznej płycie.  Aha, pasterzem też nie jestem, ale pasterstwo (a raczej owczarstwo) bardzo duży wpływ miało na miejsce, w którym mieszkam - to historia o wampirach, zwłokach i cmentarzach, więc przy jedzeniu ją pominę... ;-)
To z pewnością najlepsza gulaszowa jaką w życiu jadłem. Nie jestem skory do wyznań typu "nie będę szukał lepszej", ale poważnie się zastanowię nad tym, bo na pewno mam sporo innych potraw do szukania :-)
Jak na super węgierski gulasz przystało inspiracją jest przepis pochodzący z brytyjskiej książki "Włochatych Kucharzy" The Hairy Bikers' Big Book of Baking.


zupa gulaszowa


Składniki (2 porcje):


  • 300-350 g wołowiny (np. antrykot, łopatka, goleń)
  • 1 czerwona papryka, średniej wielkości
  • 1 marchewka, duża
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak, duży
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz - do smaku
  • kwaśna śmietana, drobno posiekana natka pietruszki - do podania
  • smalec - do smażenia
  • opcjonalnie - 2 łyżki łagodnego kremu gulaszowego Gulyáskrém

Warzywa pokroić w średnią kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę smalcu, dodać cebulę, marchewkę, paprykę, seler i czosnek. Smażyć na małym ogniu 5 minut.
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, pieprz i sól, a następnie wrzucić do niego mięso i obtoczyć w tejże mące. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki smalcu i smażyć w wysokiej temperaturze mięso, aż się delikatnie zrumieni (może być inny tłuszcz, ale smalec da właśnie TEN smak, a poza tym wytrzymuje wysoką temperaturę smażenia).
Do garnka z warzywami wrzucić usmażone mięso, dodać paprykę w proszku, kminek (najlepiej lekko ugnieciony w moździerzu), liście laurowe i koncentrat pomidorowy (oraz krem gulaszowy). Zamieszać, zwiększyć ogień pod garnkiem i chwilkę przesmażyć, a następnie zalać bulionem.
Po zagotowaniu zredukować ogień pod garnkiem i dusić (pod przykryciem), na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez godzinę. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i dusić 30 minut. Przed podaniem ewentualnie doprawić do smaku.

5 komentarzy:

  1. A ja jestem bardzo ciekawa tej historii - mam nadzieje, ze kiedys ja opowiesz! Zupa przednia, idealna na chlody i sloty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Inny przepis pokazywali na https://zielonogorski.pl/
    Świetne, konkretne opracowanie, a ja ogólnie przepadam za takimi smakami. A co wy o nich myślicie?

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...