20 kwietnia 2012

Kebap Ali Nazik

Pyszne tureckie danie. Niezwykle aromatyczna i niepowtarzalna jagnięcina na "pierzynce" z pieczonego bakłażana - Kebap Ali Nazik. Nawet się nie będę silił na opisywanie wrażeń, po prostu trzeba spróbować. Koniecznie!

kebap ali nazik


Składniki (2 porcje):


  • 300g mielonej jagnięciny
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 4 pomidorki z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe bakłażany
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego (bałkańskiego, śródziemnomorskiego)
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz - do smaku



Bakłażany upiec w całości w temperaturze 200 stopni (40-50 minut, górna grzałka plus opiekanie). W trakcie pieczenia kilkukrotnie obracać, aby z każdej strony skórka się spiekła na czarno. Po upieczeniu przestudzić, a następnie obrać ze skóry. Sam miąższ zmiksować w malakserze z jogurtem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę, cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć chwilkę cebulę. Dodać mięso i smażyć je około 10 minut (rozdrabniając je cały czas drewnianą łyżką). Po tym czasie dodać paprykę i pomidory, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, miętą i sokiem z cytryny.
Na końcu przygotować sos rozpuszczając masło i chwilkę podsmażając na nim drobno posiekaną papryczkę chilli i słodką paprykę w proszku.
Na talerzu ułożyć warstwę puree z bakłażana (będzie chłodne), na to ułożyć gorące mięso i polać sosem. Podawać ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i ewentualnie świeżą posiekaną miętą.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo zachęcająco! Szkoda, że w Polsce ceny jagnięciny nie zachęcają do jej kupna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłem w Makro już zmieloną (mrożoną) w cenie naprawdę zaskakująco niskiej. Pozdrawiam...

      Usuń
  2. Pysznie brzmi! Juz samo czytanie listy skladnikow przyprawia o slinotok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagnięcina to zdecydowanie moje ulubione mięsko, więc mi ślinka pociekła również. Ale to jak mnie to puree z bakłażana zaskoczyło... Brak słów

      Usuń
  3. Nazwa mi się nie zgadzała, ale jak zobaczyłam wpis na durszlaku to myślałam, że to torcik bezowy z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to nic wspólnego z bezami nie ma, ale ten "truskawkowy" sos dodaje nie tylko uroku :-)
      Tylko na jeden bezowy deser miałbym ochotę, ale nie wiem czy będzie mi dane...

      Usuń
  4. Wygląda świetnie! Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie!!! Szczególnie ten bakłażan to nieziemskie doznanie :-)

      Usuń
  5. Wyglada BAJECZNIE! Czuje sie przekonana i na pewno zrobie, moze nawet jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakować :-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...